DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Članci o domainingu

Domaining kao posao i/ili mogućnost dobre zarade povremeno spominju i drugi. Ovdje ćete pronaći neke članke o domainingu.

Na ovoj stranici možete pronaći linkove na neke web stranice koje spominju domaining. U Hrvatskoj trgovanje domenama još uvijek nije razvijeno pa se o toj temi niti ne piše mnogo, ali postoje neke web stranice koje su se dotakle te teme pa vam HonorarniPosao.net predstavlja neke od tekstova.

članci o domainingu

Popularni Poslovni dnevnik objavio je jedan članak koji donekle ima veze sa domainingom. Iskreno, članak je vrlo površan i tema nije kvalitetno niti ispravno obrađena, ali ipak se na neki način tiče domaininga pa ga prilažem. Članak možete pročitati OVDJE.

Web stranica OnlineTrziste.com bavi se načinima online zarade. Već sam spomenuo da mi se ne sviđa kada se domaining poistovjećuje s online zaradom iz razloga što se ona u većini slučajeva odnosi na slabo plaćene poslove i često se radi o prijevari. No s druge strane, trgovina domenama zapravo je jedan od načina online zarade jer se obavlja online, ali je istovremeno i vrlo ozbiljan posao koji donosi odličnu zaradu i jedino zajedničko s većinom ostalih online poslova je što ​se domenama trguje također online. Članak možete pročitati OVDJE.

Popularni portal Netokracija.com također donosi članak o trgovini domenama. Neka se urednici Netokracije i autor članka (usput, autora članka sam kasnije osobno upoznao i vjerujem da je od trenutka objave članka do danas puno napredovao što se tiče znanja o domainingu) ne uvrijede, ali neki podaci su pogrešno predstavljeni pa ću ovdje upozoriti na to. Primjerice, domena PlanetRX.com nije prodana za $1,200,000, nego je to iznos koji je plaćen za kompletnu web stranicu zajedno s domenom. Domena Dudu.com je prodana za $1,000,000 i to je točan podatak. Netokracija piše i o .hr domenama (.hr je ccTLD, odnosno country code top level domain). Domene s ekstenzijom .hr se trenutno ne smiju prodavati (napomena: u međuvremeno je došlo do promjene u regulaciji pa je dozvoljeno promijeniti korisnika .hr domene, pa se samim time ona može i prodati). Link na članak je OVDJE.

Još jedan poznati portal koji je spomenuo trgovanje domenama je Tportal. Napisali su jedan veći članak i osvrnuli su se na najskuplje prodane domene u trenutku pisanja tog članka. Naravno, niti oni nisu baš pokazali neko veliko znanje o ovoj tematici :-) Ako vas zanima popis najskuplje prodanih domena, sa domenama čije prodaje su javno objavljene i koje su službeno potvrđene, te kada se radilo o prodaji isključivo gole domene bez ikakvog dodatnog sadržaja i popratnog biznisa, te kada je prodaja odrađena samo za novac (a ne i za udio i nekom biznisu i sl.), onda svakako posjetite podstranicu Prodane domene. Članak od Tportala možete pročitati OVDJE.

eBizMags.com je regionalni portal posvećen e-Poslovanju. Na njihovim stranicama se također može pročitati ponešto o trgovini domenama. Moje osobno mišljenje je da nisu dovoljno kvalitetno obradili temu. Ne mogu se složiti sa svime navedenim u njihovim člancima na ovu temu. Primjerice, nikako se ne slažem da se domaining​ svodi na jeftinu kupnju domene, povećanja njene vrijednosti dovođenjem prometa, te konačno prodaje domene po višoj cijeni. To može biti taktika, ali to nije "pure domaining". Ja se bavim izvornim domainingom koji zahtijeva da kupite domenu jeftino i prodate je skuplje, bez ikakvog truda oko domene, sve što trebate napraviti je naći kupca. Dovođenje prometa na domenu je korisno, ali nikako nužno. Čak to niti ne preporučam početnicima u domainingu jer to može oduzeti dosta vremena. Također, eBizMags.com spominje kako bi bilo dobro registrirati ime koje asocira na neku robnu marku. To nikako ne preporučam! U tom slučaju (ako se radi o registriranom TM-u) je vrlo izgledno da će vlasnik izgubiti domenu pravnim putem, i moguće je da će snositi sankcije. Želim spomenuti i kako eBizMags.com temu domaininga obrađuje prilično amaterski. Spominju kako su potrebna prilična novčana sredstva kako bi se ušlo u ovaj biznis. To definitivno nije točno. Stojim iza svoje tvrdnje da nije potrebno više od $10. Oni su u jednom svom članku koncentrirani na premium domene i one uistinu danas koštaju $100,000 i više. No domaining nije kupovina premium domena, domaining je kupovina bilo koje domene i njena prodaja za višu cijenu. Svakodnevno kupujem domene za manje od $10 i prodajem ih po prosječnoj cijeni od nekoliko stotina dolara. ​Bez obzira na nedovoljno kvalitetno obrađenu temu, članke možete pročitati ovdje: članak 1, članak 2, članak 3, članak 4 i članak 5.

Poznati portal Net.hr je objavio članak o 25 najskuplje prodanih domena. Naglašavam da su to javno objavljene prodaje, a onih koje se nikad ne objave javno je neusporedivo više. Članak možete pročitati OVDJE.

Evo još jedan vrlo zanimljiv članak. Naime, jedna osoba je zakupila domenu Zlatan.fr i ponudila je Zlatanu Ibrahimoviću pod određenim uvjetima. Ovaj članak bi trebao biti u rubrici "šaljivo", ali pošto trenutno takvu rubriku nemam stavljam ga ovdje:-) Možete vidjeti članak OVDJE.

Također, dodati ću i zanimljiv slučaj kada je državna službenica probala prodati državnu domenu (.hr) državi :-) O tome sam pisao i na blog dijelu web stranice, a članak Poslovnog možete pročitati OVDJE.

Nažalost, još uvijek nema puno članaka o domainingu u našim medijima. Razlog tome je što je ovaj posao još uvijek relativno nepoznat (iako postoji već tridesetak godina). Mediji se zainteresiraju samo povremeno kada se javno objavi neka milijunska prodaja domene, ali i tada to samo kratko spomenu i temu poprate vrlo površno i u većini slučajeva jako loše te uz pregršt pogrešnih informacija.

Ovdje sam naveo neke članke o domainingu, mada moram reći da su generalno vrlo nekvalitetni i da je jasno vidljivo da autori tih članaka jako malo znaju o domainingu. Ipak, nama koji se bavimo ovim poslom nije uopće važno da li će se mediji zainteresirati za domaining ili neće. Nama mediji uopće nisu potrebni i mi ćemo i dalje trgovati domenama uz interes medija ili bez njega, potpuno svejedno :-) S jedne strane je možda i bolje da nema medijskog interesa jer bi se tada vrlo vjerojatno mnogi zainteresirali i moguće je da bi nama, starim domainerima, netko od novih pokupio neke dobre domene ispred nosa. Na tržištu još uvijek ima mjesta za sve, i bilo bi mjesta i da se preko noći zainteresira velik broj novih ljudi (jer je tržište cijeli svijet), ali ovako bez pretjeranog interesa i nekog velikog uključivanja novih domainera je ovaj posao još lakši :-)

Zanimljivo izbornik

HP - članci o domainingu

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJIMA TREBA DODATNI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net