DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Web 3.0 izbornik

Što je NFT?

NFT je Non Fungible Token, odnosno nedjeljivi/nezamjenjivi token. Svaki NFT je unikatan.

NFT je unikatan zapis koji postoji u digitalnom obliku na blockchainu. On može biti predmet trgovanja, dokaz originalnosti i još mnogo toga. Trenutno se NFTs koriste pretežno za trgovanje i špekuliranje, ali u bližoj budućnosti se očekuje da će imati masovnu primjenu u svakodnevnom životu.

Početkom 2021. godine sam objavio blog post o tome što je to NFT. Tada sam znao vrlo malo o NFTs, ali sam primijetio da se termin "NFT" počeo često koristiti u nazivu domena pa me zainteresiralo. U isto vrijeme sam često nailazio na članke koji su pisali o velikim iznosima dobivenim za prodaju nekog NFT. Tada sam zapravo znao vrlo malo o NFT. U ovoj godini sam si ipak dao truda i konačno se bolje informirao. Smatram da će NFT opstati i ući u mainstream pa je svakako dobro da svatko zna barem osnove.

NFT je nedjeljivi ili nezamjenjivi token (token možete shvatiti i kao neki zapis na blockchainu, jer se ne radi nečemu fizičkom niti je to coin). Svaki NFT je unikatan. Neću zamarati sa tehničkim opisom jer u početku niti meni nije puno značio tehnički opis niti mi je odmah bilo jasno koja je konkretna korist od NFT. Dovoljno je znati da je to nešto nedjeljivo (ne možete prepoloviti NFT) i da je nezamjenjiv (ne postoje dva identična NFTa). NFT ipak možete kopirati u određenim slučajevima, ali se odmah vidi da je to kopija. Naprimjer na način da neku sličicu koja je NFT kopirate kao što biste kopirali i neku drugu sličicu na računalu, ali samo jedna ostaje original.

Zamislimo Picassovu sliku. Postoje kopije, ali samo je jedna original i samo ona ima pravu vrijednost. Razlika je što netko nestručan ne može lako provjeriti da li je Picassova slika original, a za NFT može svatko sa samo osnovnim znanjem provjeriti u svega par sekundi (provjera na blockchainu). Svaki NFT je zapravo zapis na blockchainu i to mu daje vjerodostojnost i nepobitnu garanciju da je original. NFTs su za sada pretežno na Ethereum blockchainu, ali mogu biti i na drugim (npr. na Polygonu, Binance blockchainu itd.) 

NFT se trenutno pretežno koristi kao trading asset, odnosno kao imovina sa kojom se trguje (predmet trgovanja). O trgovanju sa NFTs više piše na zasebnoj stranici. Može se odlično zaraditi trgujući sa NFTs, ali je prisutan i priličan rizik pa treba biti jako oprezan.

Trenutno se NFTs koriste pretežno za trgovanje i špekulacije, ali usability/utility je puno veći. NFT se često koristi i u kontekstu NFT art. To je samo jedan mali način moguće primjene. Šira primjena NFTs će tek doći. Ja sam uvjeren da će NFTs opstati i naći svoju široku primjenu. Jedan dio trenutnih NFTa i NFT kolekcija će sigurno propasti (vjerojatno većina trenutno postojećih), ali neki NFTs i neke NFT kolekcije će vjerojatno preživiti, pa možda čak i otići u nove neslućene visine.

Ali ako zanemarimo trgovanje i oslanjanje na "veću budalu" koja će kupiti vaš NFT, ili na to da će neki pojedinačni NFTs i neke NFT kolekcije, iako nemaju previše smisla, postati statusni simbol i da će posjedovanje određenog NFTa biti poželjno radi prestiža, vidim neke vrlo konkretne i korisne primjene NFTs u budućnosti, vjerojatno bližoj.

NFT u praksi - Rolex primjer

Što je NFT - primjer Rolex


Jedna od vjerojatnih budućih masovnijih primjena je dokaz originalnosti/autentičnosti, ili kako god će se to zvati. Zamislite ovo...

Želite kupiti Rolex sat, ali tražite rabljeni da malo jeftinije prođete. Gledate na oglasniku (npr. na Njuškalu). Vidite Rolex koji vam se sviđa (recimo Submariner Date) za $5,000. To je puno jeftinije nego što taj model inače košta. Želite proći jeftinije, ali vas je strah da ne kupite kopiju.

Prodavač je slikao i kutiju i certifikat i daje to uz sat. Sve ok, ali ako se krivotvore novčanice koje generalno nije lako kvalitetno krivotvoriti, nitko ne može biti siguran da nije krivotvorena i recimo kutija Rolexa sa certifikatom (to je slabije zaštićeno od krivotvorenja nego novac). Ako je sat sam po sebi dobra kopija, pa uz dobro krivotvorenu kutiju i certifikat, zaista samo netko tko se odlično razumije MOŽDA može shvatiti da se radi o krivotvorini. Ali ako Rolex počne izdavati NFT uz svaki svoj sat, to može biti RJEŠENJE PROBLEMA. Proizvodi koji rješavaju neki stvarni problem (u ovom konkretnom slučaju problem krivotvorina) ne mogu propasti i zapravo ostvare ogroman uspjeh.

Npr. Rolex kreira NFT kolekciju Rolex Submariner, pa neku drugu kolekciju za neki drugi model sata itd. Može i, što mislim da će mnogi raditi, kreirati Web3 domenu sa svojim imenom (Web3 domene su također ujedno i NFT). Onda na toj domeni kreira subdomene (poddomene) koje će ići uz svaki proizvedeni sat. Npr. product5585.rolex.nešto. Znači kupac uz svaki kupljen originalni sat dobije i unikatnu Web3 subdomenu (autentičnost se u sekundi provjeri na blockchainu). Ta subdomena je unikatan NFT. Ako se zna da Rolex drži Web3 domenu Rolex.nešto, te da uz svaki proizveden proizvod kreira subdomenu na toj domeni (to se programski može riješiti), onda je recimo Web3 subdomena product5585.rolex.nešto dokaz da je product 5585 (ili neki serijski broj konkretnog sata) original iz Rolexa. Nitko drugi osim Rolexa (osim ako Rolex to dozvoli) ne može kreirati subdomene na njihovoj domeni. Uz sat dobijete NFT u obliku Web3 subdomene i problem povjerenja u originalnost je riješen!

Prodavač iz oglasnika mora uz sat imati i Web3 subdomenu sa odgovarajućim imenom. Ne mora to biti Web3 subdomena, može biti i klasičan NFT, ovisno što koristi proizvođač kao dokaz originalnosti. Vjerojatno će neke kompanije koristiti klasične NFT kolekcije, ali ja vjerujem da će sigurno barem neke (ako ne i većina) koristiti Web3 domene i u ovu svrhu jer je jednostavnije, čak bih rekao najjednostavnije. Usput, ako ste čitali na ovoj web stranici o Web3 domenama, onda evo ovo je jedan konkretan razlog (postoji još puno drugih razloga) zašto toliko vjerujem u njih ;) Vjerujem samo u određene Web3 domenske ekstenzije, a koje su to točno i zašto to ćete naučiti u Web 3.0 domaining instrukcijama, ili u Web 3.0 investicijskoj prilici ja umjesto vas odabirem najbolje moguće Web3 domene u najboljim ekstenzijama.

Dakle, kupujete Rolex preko oglasnika. Prodavač mora imati NFT uz taj sat, sa točnim serijskim brojem. Dakle da se podudaraju NFT i serijski broj sata. Ako nema, znači da prodaje kopiju. Vrlo jednostavno. Tko god kupi Rolex sat, taj će uz njega dobiti i unikatan NFT izdan od Rolexa. Ako kasnije nekome proda taj sat, logično je da će mu proslijediti i NFT jer će svaki kupac to tražiti. Sve dok NFT prati sat, dotle nema sumnje u originalnost sata. NFT je doslovno nemoguće krivotvoriti. Prodavač sata, bio to neki retail shop ili fizička osoba iz oglasnika, ne može imati NFT koji ide uz sat ako nema originalan sat jer će NFT pratiti sat. Zapravo, sam NFT će dobiti vrijednost jednaku vrijednosti sata.

To znači da čak i u nekom malo vjerojatnom slučaju, ako prodavač sa oglasnika kupi original sat i dobije NFT uz taj sat, pa krivotvori fizički sat, on će kupcu uz krivotvoreni sat ipak morati proslijediti i originalan NFT. To nema smisla, jer ako on napravi 3 ili 303 kopije sata, on i dalje ima samo jedan NFT koji dolazi uz sat sa tim serijskim brojem i taj NFT nikako ne može krivotvoriti jer je to zapis na blockchainu koji se ne može krivotvoriti. Ako vama proda jednu od tih kopija originalnog sata, svejedno vam mora dati i originalan NFT, a on je samo jedan i nemoguće je da ga itko krivotvori. Znači, ako je netko prevarant, i napravio je recimo 100 kopija, svejedno ima samo jedan NFT. Dakle, sada ima 101 sat i 1 NFT. Prvom kupcu preda sat i proslijedi mu NFT. Ostaje sa 100 kopija sata, ali uz njih nema NFT. Nitko to neće kupiti po cijeni originala jer će svima biti jasno da se radi o kopiji. Zato nema smisla da bi se prevarant išao truditi da napravi kvalitetnu fizičku kopiju originalnog sata (za to treba imati i posebnu opremu, a i iziskuje trošak) kad zna da ima samo jedan NFT uz taj sat i da će ga morati proslijediti prvom kupcu.

Dakle, NFT može vrlo lako riješiti problem krivotvorina, a ovo je bio samo jedan sirovi primjer. Ovo je samo jedan primjer smislene primjene NFTa u praksi. Zato vjerujem da će oni itekako ući u svakodnevnu uporabu i ostati "živi". Prenesite ovaj primjer i na Nike tenisice, na Gucci sunčane naočale, na Louis Vitton torbice, na Armani odijela, na umjetničke slike, na dijamantne prstene itd. To sve je samo kap u moru moguće primjene.

Ovo gore iz primjera je neko moje razmišljanje i očekivanje. Vjerujem da će upravo ovakvo nešto uskoro zaživiti u praksi, a to je samo jedna od stvarnih mogućnosti (usabilities/utilities) NFTa. Zato kažem, većina trenutnih NFTa su samo preteča onih pravih sa pravom primjenom u praksi, koji tek dolaze.

NFT je zaista nešto revolucionarno. Svi ćemo doći u doticaj sa njima, prije ili kasnije. Trgovanje sa NFT sličicama raznih majmuna i sličnih gluposti su samo trenutni trend (koji u slučaju nekih kolekcija možda opstane), ali prava smislena primjena za sve i u svim sferama života dolazi vrlo brzo. Siguran sam da mi danas uopće ne može pasti napamet za što sve će se koristiti NFTs, a ja sam gore dao samo jedan primjer.

HP - Što je NFT?

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJIMA TREBA DODATAN POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net