DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Domene

Domena je adresa internetske (web) stranice, ali ne i web stranica. To znači da je domena samo adresa, a sadržaj pod domenom može i ne mora postojati.

Domene su adrese na Internetu. Mnogo ljudi svakodnevno posjećuje različite domene, no ipak ne bi znali odgovor na pitanje što je domena. U nastavku možete pročitati nešto više o tome što je web domena

Domene su web adrese, odnosno adrese web stranica (generalno rečeno, iako web adresa može biti i cijeli URL koji se sastoji od domene ili subdomene i njenog nastavka). Svaka domena je zapravo višeznamenkasti broj koji je pretvoren u slova radi lakšeg pamćenja. Jednako kao što su web stranice skup različitih kodova, tako su i web domene skup više brojeva, no to trenutno nije bitno nego je bitno ono što je vidljivo. Dovoljno je znati da su domene web adrese.

Svaka web stranica na Internetu mora imati svoju domenu, odnosno svoju adresu. Domena ili adresa ove web stranice je HonorarniPosao.net. Postoje i subdomene, odnosno poddomene, no o tome nije potrebno puno znati da bi se shvatilo što su domene. Samo ću spomenuti da bi npr. blog.honorarniposao.net bila subdomena domene honorarniposao.net. Ime koje dolazi prije točke i ekstenzije (npr. prije .com) je korijen domene ili root domene. Ako se ispred tog imena nalazi još neka točka i neko ime ispred te točke (kao npr. u slučaju blog.honorarniposao.net) tada je to ispred korijena domene (primjerice "blog.") subdomena. Usputno, ono što dolazi nakon ekstenzije se naziva slug (ja to zovem nastavak domene). Jedan primjer bi bio honorarniposao.net/domene.html gdje je "/domene.html" slug domene, tj. nastavak domene. Zapravo je slug samo završetak URL-a, ali nećemo komplicirati. Kada se kaže domena (posebno u domainingu) tada se misli na korijen domene i ekstenziju (npr. honorarniposao.net), te se ne misli na subdomenu niti na domenu zajedno sa njenim nastavkom. Ispravnije je reći URL ako želimo imenovati cijelu web adresu (primjerice za "blog.honorarniposao.net/samo-primjer-nastavka-domene.html" je ispravnije reći da je to URL nego da je to domena, mada je oboje točno).

Primjerice, www.Index.hr je web domena. Ono što se naziva domenom je ono što dolazi nakon "www." (mada domena može biti i bez www. i taj "www." prefix je zapravo subdomena na glavnoj domeni, ali neću vas time gnjaviti jer to nije presudno znati). Znači, u ovom primjeru je Index.hr domena. Također, Monitor.hr je domena, ali isto tako i Delo.si, Monitor.com, Berza.rs, Mostar.ba, Fjksfsdfl.org (ako se registrira), Buy.me, Stocks.us itd. Sve su to domene. Govorimo samo o web adresi, odnosno domeni, ne i o web stranici. Uopće nije bitno da li se pod određenom domenom nalazi neka web stranica. Domene su web adrese koje pod sobom mogu, ali i ne moraju imati web stranice.

Želim reći i to da domena nastaje registracijom. Dok nije registrirana, ona ne postoji. Primjerice, OvoJeSadaSamoPrimjer.com vjerojatno nije registrirana i tehnički gledano to nije domena (mada se kaže da je i to domena) i postala bi domena tek kad bi netko taj naziv registrirao (vrijedi za bilo koju ekstenziju). Zna se reći "smislio/la sam domenu i registrirao/la je". Kada se tako kaže misli se da je taj netko smislio neko ime u nekoj ekstenziji, vidio da je slobodno i onda to registrirao te tako dobio i zauzeo domenu.

Domene mogu imati različite ekstenzije (to su nastavci, najpopularniji je ".com" nastavak). Osnovna podjela bila bi na gTLD, sTLD, ccTLD te u novije vrijeme i new gTLD. Skraćenica gTLD označava generic top level domain, sTLD označava sponsored top level domain, ccTLD označava country code top level domain, dok new gTLD označava nove generic top leleve domene, odnosno novonastale gTLD (počeli su se pojavljivati negdje otprilike 2013. godine i pojavljuju se i dalje). Primjeri gTLD bili bi .com, .net, .org, primjeri za sTLD bili bi .aero, .museum, .travel, primjeri za ccTLD bili bi .hr, .si, .ba, .me, rs, .co.uk, .de, .us, dok bi primjeri za new gTLD bili .club, .ninja, .accountant, .solutions itd.

domene

Bitno je znati da web stranicu možete postaviti pod bilo koju domenu, no .com domene su najcijenjenije i smatraju se komercijalnim domenama (.com originalno označava "commercial"). To ne znači da neka komercijalna web stranica ne može biti postavljena pod primjerice ccTLD domenu. Ono što je bitno je da se početnici u trgovini web domenama u početku drže isključivo domena s .com ekstenzijom iz razloga što je njih na globalnom tržištu najlakše prodati. U mom primjeru, prodao sam cca 500 .com domena i puno više domena u ostalim ekstenzijama, ali .com domene su najzahvalnije za prodaju i svaki početnik u domainingu bi se u svom početku trebao držati .com domena. Bitno je znati da one osiguravaju i najveću zaradu jer .com domene postižu najveće cijene na tržištu.

Kod registracije nekih domena postoje određene restrikcije. Možda i najbolji primjer je registracija .hr domena. Što mislim o tome neću iznositi. Također, trgovina .hr domenama nije dozvoljena (update teksta u 2020. godini: prije godinu dvije je došlo do nekih promjena pa su malo olabavile restrikcije za .hr domene, ali i dalje nisu kao .com). Registracija i trgovina .com domenama je dozvoljena i bez geografskih ograničenja. Registracija i kupoprodaja domena u većini ektenzija je potpuno slobodna i bez ograničenja što je vrlo dobro za domaining i stoga nema potrebe da se dublje raspravlja o ekstenzijama koje imaju određena ograničenja.

Što se tiče vlasništva nad domenama, bitno je spomenuti da se zapravo stječe pravo na korištenje domene. Nitko na svijetu nije vlasnik niti jedne domene. Kada netko registrira domenu taj je registrirao pravo na korištenje te domene i on je trenutni "vlasnik". Ovi termini vas ne trebaju buniti jer kada vi primjerice registrirate (ili kupite od nekoga) uzmimo .com domenu, vi se možete smatrati vlasnikom. Bitno je znati da se domene registriraju na razdoblje od godinu dana, uz nekoliko iznimaka. Primjerice, .pn domene možete registrirati na minimalno razdoblje od mjesec dana, dok .co.uk i org.uk domene ne možete registrirati na razdoblje kraće od dvije godine (edit: došlo je do promjene pa sada idu i na godinu dana). Domene možete registrirati i na duže razdoblje, ali ne duže od 10 godina (edit: i ovdje je bilo nekih promjena pa u nekim slučajevima možete uzeti domenu i na više od 10 godina). Nakon isteka razdoblja na koje ste registrirali domenu vi imate mogućnost produžiti registraciju. Dakle, ako danas registrirate .com domenu na razdoblje od godinu dana, nakon isteka godine dana imate mogućnost produžiti registraciju. To znači da kada jednom dođete u posjed neke domene vi možete biti njen doživotni vlasnik ako to želite. Spomenuo sam da niste "vlasnik" domene iz razloga što se domena mora produživati, ali ako je redovno produžujete vi možete imati domenu u svom posjedu doživotno (nakon vaše smrti domena može prijeći u vlasništvo vaših nasljednika ili nekoga iz oporuke). Nitko drugi ne može zakupiti domenu dok je ona uredno registrirana i produljivana. Zbog toga i cvate prodaja domena. Vlasnik domene je uvijek može prodati, a nitko ju drugi ne može imati ako je ne kupi od vlasnika.

Cijena produljenja domene je u većini slučajeva oko $10, ali ima registrara koji produljenje naplaćuju znatno više i na to treba pripaziti. Na to upozoravam u Domaining instrukcijama. Oni koji žele kupiti domenu radi preprodaje ne trebaju previše brinuti o produljenju jer je cilj aktivnog domaininga brzo preprodati domenu i ne dočekati datum kada je treba produljiti.

Kod registracije ili kupovine domena treba pripaziti da domena nije TM (Trade Mark). U slučaju da imate domenu koja je TM ista vam može biti oduzeta. Postoje određeni slučajevi kada biste ipak uspjeli zadržati domenu, no o tome bih mogao napisati jedno cijelo poglavlje, a to u ovom trenutku nije toliko bitno. Bitno je znati da se treba kloniti domena koje su TM, primjer bi bio Sony.com (naravno da je ona zauzeta, ali ovo je bio samo primjer).

Za uspješnu trgovinu domenama dovoljno je znati da je domena web adresa. Ne trebate se zamarati sa detaljnijom analizom, niti restrikcijama jer apsolutno sve što trebate znati je predstavljeno u Učionici na web stranici i naravno u Domaining instrukcijama. Web domene se s razlogom nazivaju nekretnine 21. stoljeća. Dobra domena je poželjna jednako kao i dobra nekretnina. Nije isto imati nekretninu u centru velikog grada, ili na vrhu planine do koje nema ceste (mada će ovo drugo uskoro vjerojatno postati traženo i cijenjeno jer se čovjek treba vratiti prirodi). Također nije isto imati trgovinu u prometnoj ulici ili u ulici kojom odavno nitko nije prošao. To su neki od osnovnih razloga zašto je mnogo individualaca i kompanija spremno platiti velike iznose za domenu koju žele.

Što se tiče važnosti domene za pozicioniranje web stranice na Googleu, čuti ćete razna mišljenja od raznih SEO "stručnjaka". Ja odgovorno tvrdim da i danas (ovu dopunu u ovom pasosu pišem 2020. godine) domena čini jedan od najvažnijih SEO faktora. Domene su moj posao i želim znati što prodajem. Napravio sam puno vrlo opsežnih i kvalitetnih istraživanja (case study) sa međusobno mjerljivim webovima i u 100% slučajeva se pokazalo da je web sa exact match domenom (EMD) bio osjetno bolje pozicioniran. Neke slučajeve iz svojih istraživanja sam popratio u nekim postovima na blog dijelu web stranice. Danas više nije dovoljno imati samo EMD da bi vaša web stranica bila na vrhu rezultata u tražilici (SERP-a), ali ako uz EMD imate i druge važne SEO faktore jake tada će do istražaja doći snaga EMD-a. Ovo odgovorno tvrdim i, s oproštenjem, popišam se na sve koji se smatraju SEO stručnjacima i na njihovo SEO "znanje" ako se neće složiti sa ovim. Isto tako, nebrojeno puta sam se uvjerio da tvrdnje koje dolaze iz samog Googlea (koje onda često wannabe SEO stručnjaci uzimaju kao nešto nediskutabilno) nisu točne. Neke slučajeve sam također obradio u nekim postovima na blog dijelu web stranice. Točno je da je 2012. EMD update googleovog algoritma smanjio važnost EMD domena za pozicioniranje na njhihovoj tražilici, ali to baš nije onako kako se prikazuje i kako mnogi smatraju da je. Update algoritma je samo smanjio važnost takvih domena u slučaju kada ostali SEO faktori nisu jaki, ali je i dalje ostavio snagu EMD domena u slučajevima kada su i drugi važni SEO faktori jaki, samo što vam to iz Googlea nikad neće priznati niti ćete to čuti od wannabe SEO stručnjaka jer oni zapravo samo slijepo vjeruju izjavama koje dolaze iz Googlea i imaju puno manje znaju o SEO-u nego što se misli. Ja ne pišem ovo na temelju nečega što sam negdje pročitao i odmah bez provjere povjerovao nego na temelju svojih opsežnih i kvalitetnih istraživanja na koja sam potrošio puno vremena jer su domene moj posao i jednostavno sam morao samostalno istražiti njihovu današnju SEO vrijednost (to je samo jedan segment njihove vrijednosti) jer sam želio znati kakvo je stvarno stanje u segmentu SEO nečega (domena) što ja prodajem klijentima i iza čega stojim.

Web domene su predmet trgovine. One su nužne za Internet poslovanje, a u današnje vrijeme smo svjedoci kako se bez Interneta ne može zamisliti ozbiljno poslovanje. Iz tog razloga domene će biti sve popularnije i popularnije u cijelome svijetu. Trgovina web domenama naziva se domaining. Kroz koju godinu će se i u nerazvijenim dijelovima svijeta vrlo dobro znati što su domene.

HP - domene

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net