DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Transfer domene

Transfer domene je prebacivanje domene na drugi registrar. Neki kažu transfer i kada se radi prijenos domene unutar istog registrara, ali to bi onda bio domain push.

Za transfer domene (domain transfer) potrebno je da domena bude otključana, da onaj tko prima domenu pokrene transfer, da ima auth code i da plati transfer fee (naknadu za transfer koja je obično oko $10 i produljuje trajanje domene za dodatnu godinu).

Za transfer domene je potreban auth code (EPP code, authorization code i sl.), kao i da je domena otključana. Dakle, kada radite transfer domene (to je vanjski prijenos, odnosno prijenos na drugi registrar) trebate tražiti trenutnog vlasnika domene da otključa domenu na svom registraru te da vam pošalje auth code (ili ćete to sami napraviti ako transferirate vlastitu domenu). Opcija za otključavanje domene se obično nalazi pod "security" postavkama, ili je unutar accounta nakon klika na domenu vidljiva opcija "lock/unlock" ili nešto slično. Tamo treba otključati domenu postavljanjem locka na "off", "disable" ili nešto slično što je ponuđeno. Na nekim registrarima je auth code vidljiv odmah kada kliknete na domenu (i kada je prethodno otključana), a na nekima je potrebno zatražiti auth code klikom na "send auth code" (ili sličnu ponuđenu opciju) nakon čega će auth code biti poslan na e-mail adresu iz whoisa domene (to je e-mail adresa koju je vlasnik domene prijavio kao "registrant e-mail za tu domenu") ili na e-mail adresu koju ste prijavili za svoj account. Kada je domena otključana i kada imate auth code tada se logirate na svoj account kod registrara na koji prebacujete domenu i pokrenete transfer tako da idete na opciju "transfer domain" ili nešto slično, upišete ime domene koju transferirate, platite cijenu transfera (obično je u visini cijene registracije ili manje i produžuje domenu za još jednu godinu) i upišete auth code. Nakon toga će registrar pokrenuti transfer.

Nemojte brkati transfer i push, iako se često i za push kaže transfer. Prijenos domene može biti unutar istog registrara ili na drugi registrar i ovo drugo je transfer domene u pravom smislu. U domainingu se posebno pazi na razlikovanje ova dva pojma kod prebacivanja domene.

Transfer domene nije moguće odraditi unutar 60 dana od registracije domene (ovo se ne odnosi na push domene), ali nekad niti 60 dana od promjene vlasnika domene ili promjene podataka o vlasniku. Ovo se još naziva i "domain lock period". Treba znati i da ako na domeni promijenite primjerice adresu vlasnika može doći do novog "domain lock perioda" od 60 dana. Bez obzira na "transfer lock period" domenu je moguće prebaciti na drugi account unutar istog registrara tako da je moguće napraviti push domene i za tek registriranu domenu.

transfer domena

Kada je transfer domene pokrenut vlasnik domene će dobiti e-mail u kojem će se od njega tražiti da se logira na svoj account gdje je domena i da prihvati ili odbije transfer. U nekim slučajevima će se smatrati da prihvaća transfer ako ništa ne poduzme po tom pitanju, ali u nekim slučajevima će se smatrati da odbija transfer ako ništa ne poduzme. To ovisi od registrara do registrara tako da je najbolje pročitati e-mail koji stigne jer u njemu sve piše. U svakom slučaju je najbolje kliknuti na link iz e-maila i odmah potvrditi transfer. To je sve što je potrebno i domena će nakon 5-7 dana biti na accountu kod registrara na koji se prebacuje.

U posljednje vrijeme sve više registrara omogućuje transfer domene u vrlo kratkom roku (može biti gotov u manje od sat vremena). Za tako brzi transfer potrebno je da vlasnik domene potvrdi transfer klikom na link u e-mail poruci koju dobije vezanu uz taj transfer. Nekada je to dovoljno, a nekada je još potrebno da unutar svog accounta dodatno potvrdi transfer i nakon toga će domena u roku nekoliko minuta biti transferirana na drugi registrar. Ovo je odlična opcija jer se tako izbjegavanja čekanje 5-7 dana da transfer domene bude završen i domena se na ovaj način transferira u vrlo kratkom roku. Ako u e-mailu u kojem vas se obavještava o transferiranju domene nemate link kojim možete odmah potvrditi/odobriti transfer tada kontaktirajte support svog registrara i zamolite ih da potvrde transfeiranje domene jer ga vi odobravate. Moguće je da će vam agent supporta odgovoriti da to nisu u mogućnosti učiniti i da treba pričekati par dana, ali iz iskustva mogu reći da to nije istina (barem što se tiče popularnijih registrara sa kojima imam iskustva) i u tom slučaju tražite da pozove nekog drugog agenta koji zna to odraditi jer da ste već to ranije tražili i da je bilo urađeno. Na tim chat ili e-mail supportima rade svakakvi i često su nedovoljno stručni. Zamolite ih da vas spoje s nekim drugim ako oni ne znaju i napomenite im da vam je njihov registrar već znao tako odobriti i odraditi transfer bez čekanja. Kada znaju i žele, mogu potvrditi transfer i otpustiti domenu na drugi registrar odmah, dok ste još na chatu s njima, i nije potrebno čekanje.

Uočio sam da je u posljednje vrijeme u nekim slučajevima moguće napraviti čak i transfer domene koja je istekla. Ovaj tekst pišem u 11. mjesecu 2016. i prije nekoliko dana sam uspješno odradio transfer za neke domene koje su taj dan isticale, ali i neke koje su istekle nekoliko dana ranije (4-5 dana ranije). Radilo se o dva različita registrara tako da je ovo možda moguće i na većem broju registrara. Ipak, treba voditi računa o datumu isteka i najbolje je napraviti transfer prije isteka domene. Još ću samo spomenuti da push domene (prijenos na drugi account unutar istog registrara) nisam uspio napraviti nakon isteka domene. Dakle ponavljam, najbolje je odraditi transfer prije isteka domene pa ćete biti sigurni da će proći.

HP - transfer domene

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net