DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Kupovina domena

Kupnja domene je kada uzimate domenu koja je već registrirana i koju je potrebno kupiti od njenog vlasnika, bilo direktno ili preko posrednika (brokera).

Kupovina domene nije isto što i registracija domene. Registrirati se može slobodnu domenu, dok se zauzeta domena može samo kupiti. Ovdje ću se osvrnuti na kupnju domena.

Kupovina domena podrazumijeva plaćanje trenutnom vlasniku da bi domene došle u vaš posjed. Domene se kupuju svakodnevno. Iznosi koji se plaćaju za domene su od nekoliko centi do nekoliko milijuna dolara. Kupovina domena je sasvim uobičajena.

Domene se kupuju na mnoge načine. Moguće ih je kupiti direktno od vlasnika, ili preko posrednika. O tehnikama kupovine domena, mjestima gdje ih se može pronaći i još mnogo toga možete se detaljno informirati u Domaining instrukcijama.

Proces kupnje domene funkcionira na način da se direktno s prodavačem dogovorite o cijeni i kupite domenu, ili je pak kupite preko posrednika kod kojeg je određena cijena (BIN, tj. Buy It Now). Ukoliko kod posrednika nije određena cijena potrebno je ući u proces pregovaranja i pogađanja oko cijene. Domenu je moguće kupiti i na aukciji.

Kod kupovine domena bitno je znati da se plaćanje najčešće vrši putem kreditne ili debitne kartice ili PayPal account-a. To su najpopularniji načini plaćanja prilikom kupovine domena, ali nikako i jedini (wire transfer je također jedan od češćih načina plaćanja, ali uobičajen za veće iznose). Nakon što platite domenu, ona će biti prebačena na vaš account (prijenos domene). Nakon toga prijašnji vlasnik više neće imati nikakvu kontrolu nad domenom i vi ćete kontrolirati domenu u potpunosti. Uobičajeno je da se kod nižih iznosa transakcija prvo plati domenu, a tek onda ona biva prebačena novom vlasniku. To je nepisano pravilo. Svaki kupac može zahtijevati da mu se prvo prebaci domena, no to nije česta praksa ukoliko je iznos transakcije ispod nekih $500.

kupovina domena

Ako kupac želi biti siguran da neće biti prevaren može tražiti da se transakcija odradi preko nekog escrow servisa. Domene koje se kupuju po cijeni nižoj od cca $500 obično ne ulaze u escrow proces, ali to nije pravilo već samo običaj. Kupac može zahtijevati da domena uđe u escrow proces i u slučaju kada je cijena recimo svega $50. To nije uobičajeno, i troškovi escrow-a bi u tom slučaju vrlo vjerojatno bili naplaćeni kupcu. Ako kupujete domenu za recimo $5 sasvim je normalno i očekivano da ćete prvo izvršiti uplatu i tek nakon toga dobiti domenu. Također, ako se tako dogovorite sa prodavačem (ili sa kupcem kad on kupuje od vas), vi možete i transakciju od nekoliko tisuća dolara odraditi bez escrowa (što nije idealno ako nemate opravdano povjerenje u drugu stranu).

Domene se često kupuju za preprodaju. Ako znate što tražite i gdje to tražiti, možete kupiti kvalitetnu domenu za svega par dolara, često i za niži iznos nego što bi bio trošak registracije. Ako želite kupiti premium domenu (primjer GardenFurniture.com) budite spremni izdvojiti i nekoliko desetaka tisuća dolara, često i šesteroznamenkasti dolarski iznos. Kupovina domena može biti vrlo interesantna ako volite pregovarati i cjenkati se. Nije neuobičajeno da vlasnik domene nije svjestan stvarne vrijednosti domene te da proda domenu koja vrijedi tisuće dolara za svega nekoliko dolara. Treba reći i da je čest slučaj da vlasnici za gotovo bezvrijednu domenu traže tisuće dolara. Zbog toga treba biti oprezan kod kupovine domena. Uz Domaining instrukcije možete biti sigurni da ćete biti u mogućnosti kupiti kvalitetnu domenu za svega nekoliko dolara.

Kupovina domena obavlja se online i nije potrebno sklapati ugovor. On može biti sklopljen ukoliko na tome inzistira jedna strana, ali kod kupovine domena malih vrijednosti to gotovo nikad nije slučaj. Kupac može tražiti fakturu radi svog računovodstva, no nakon što domena dospije u vaš account vi ste vlasnik domene i to vlasništvo vam se ne može osporiti. Ako nemate povjerenja u prodavača dobro je 60-tak dana čuvati međusobnu korespodenciju koja bi poslužila u slučaju naknadnog spora. Kupovina domena malih vrijednosti je u praksi vrlo brz i jednostavan proces.​

HP - kupovina domena

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net