DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Web 3.0 izbornik

Trgovanje sa NFTs

Trgovanje sa NFTs može biti vrlo isplativo, ali je prisutan i vrlo visok rizik

NFTs više nisu novost. Oni su već nekoliko godina prisutni, a sa njima se i redovno trguje. Imaju svoju primjenu u mnogim industrijama i koristan su produkt blockchaina, ali sa njima u smislu trgovanja treba biti jako oprezan.

NFTs (množina od NFT, nema adekvatne hrvatske riječi) u početku nisam uopće razumio, pa sam se informirao i otprilike shvatio što su. U ovoj godini (2022.) sam konačno posvetio jako puno vremena kako bih mogao donositi kvalificirane zaključke i odluke. Jako puno sam naučio i o trgovanju sa NFTs.

Ovo neće biti sanjarski tekst o mogućnostima orgromne zarade, ali neće biti niti "nema kruha bez motike" tip komentara. NFTs omogućavaju zaista ogromnu zaradu, uz neusporedivo veću vjerojatnost nego recimo dobiti na lotu, ali su u većini slučajeva daleko od nečega što bi se moglo nazvati (relativno) sigurnom zaradom. Neću ovdje pisati upute kako se trguje sa NFTs nego mi je namjera samo sve to malo prokomentirati.

Povremeno nailazim na tekstove o NFTs u mainstream medijima, pa i na video clipove na YouTube. Čini mi se da je većina onoga na što što će prosječan zainteresirani nailaziti totalna glupost.

Kada pročitate da su NFTs prijevara i da ćete samo izgubiti novce, to je laž! Kada pročitate da ako se dobro informirate i ako dobro proučite NFTs kolekciju u koju želite investirati da ćete sigurno zaraditi, to je također laž! Istina je negdje u sredini.

Ova godina (u trenutku pisanja je kraj 2022.) mi je poslovno zaista bila naporna. Uz domaining i trading, uhvatio sam se još i Web3 domena i NFT marketa. NFTs i trgovanje njima je uzelo toliko maha da sam jednostavno morao sve detaljno istražiti. Dobro da jesam, jer sam stekao korisno znanje.

Moje osobno iskustvo sa NFTs trgovanjem (ovdje ne mislim na NFT/Web3 domene) je za sada negativno u smislu zarade. Vjerojatno sam izgubio investirani novac, ali iznos je svega parsto dolara pa nije problem. Čak mi je i drago, jer sam na vlastitoj koži iskusio nešto što se može uvijek dogoditi, a na što možda inače ne bih bio spreman. Naime, u mom konkretnom slučaju, NFT sličice u koje sam investirao su neočekivano delistane sa najpopularnije platforme za NFT trgovanje, odnosno skinute su sa te platforme pa se sada sa njima može trgovati samo na alternativne načine, što nije idealno jer je interes i "exposure" neusporedivo manji.

Iz tog iskustva sam shvatio da čak i najjače kolekcije mogu svaki čas biti delistane, što bi u većini slučajeva značilo veliki pad vrijednosti.

Uzmimo za primjer BAYC (Bored Ape Yacht Club). To je, uz CryptoPunks i još neke, jedna od trenutno najpopularnijih, ali i najvrijednijih NFT kolekcija.

NFT trgovanje - BAYC

Na gornjoj slici se vidi kako izgleda jedan NFT iz ove kolekcije. Ova sličica trenutno vrijedi skoro $100,000, odnosno vrijedi kao neka stambena nekretnina ;) To je obična sličica, s kojom zapravo ne možete puno. Može vam recimo biti profilna fotografija negdje, i to tako da imate original. Jako bitno :))) Ali ono što je ipak bitno, trenutno ju možete prodati većoj budali :) Ali, ne želim tvrditi da će ova kolekcija sigurno propasti. Moguće da će minimalne cijene opet otići na pola milijuna dolara, ili čak i više! To je moguće, ali da vidim opravdan razlog, osim prinipa veće budale, ne vidim, i u tome je problem. Ja preferiram Web3 domene jer znam koja će biti njihova svrha i da će biti stvarno potrebne. Možda griješim i u jednom i u drugom slučaju, ali objektivno, Web3 domene, iako su također NFT svoje vrste, su neusporedivo sigurnija investicija. Ne kažem da se na sličicama ne može više zaraditi, ali kad investiram u Web3 domene onda jako dobro znam zašto to radim, a da investiram u ovu sličicu, jedini razlog bi mi bila nada da će naići veća budala (što zapravo nije nemoguće, ali...). Meni osobno to nije dovoljan razlog i ja nemam niti jednu ovu sličicu, a ne bih je kupio niti da cijena padne na "samo" par tisuća dolara.

U trenutku pisanja ovog teksta je najjeftinija sličica na prodaji po cijeni od cca $91,280. Cijena je izražena u ETH (ether) pa iznos u dolarima varira. Ova kolekcija je stvorena prošle godine i tada su se sličice iz ove kolekcije mogle kupiti za cca $1,500. Sada je najjeftinija $91,280, ali to je jedna od onih koje po ničemu nisu posebne. Ako sličica ima neki rijedak detalj onda je cijena znatno viša. Neke sličice iz ove kolekcije su prodane i za više milijuna dolara. O tome su pisali i Forbes, New York Times i mnogi drugi mainstream mediji. Jedno vrijeme je floor (mininalna cijena, odnosno cijena najjeftinijeg primjerka u kolekciji) dosegla ogromnih pola milijuna dolara. Ako je kolekcija likvidna (a ova jest) onda floor price ne znači da neki tamo luđak mašta i sanjari o prodaji za toliko i da je postavio neku visoku cijenu "pa što bude" nego je to iznos za koji se zaista odmah ili u vrlo kratkom roku može prodati. Evo trenutno je floor $91,280, ali te sličice izlistane oko floor cijene sve imaju aktivne ponude i one su najčešće oko $85,000 (trenutno). Na konkretnom primjeru sa gornje slike se vidi da je trenutno najviša ponuda $85,660. To znači da vlasniku sličice treba doslovno 1 sekunda (odnosno par klikova potrebnih za potvrdu prihvaćanja ponude) da mu sjedne na račun (wallet) $86,660 (umanjeno za proviziju, u ovom slučaju 2.5% provizija platforme i 2.5% provizija kreatora). Nema čekanja, nema kompliciranja banke i čekanja na provođenje transakcije itd., sve se odvija automatski na blockchainu i novac vam sjedne na wallet unutar nekoliko sekundi i odmah možete sa njime što god poželite.

Dakle, BAYC je trenutno jedna od najpopularnijih kolekcija. Ipak, može i ona biti delistana bilo kada, a to bi onda vrlo vjerojatno značilo značajan pad vrijednosti svake sličice u toj kolekciji. Vi ste i dalje vlasnik ako i dođe do delistanja, ali ako je manji "exposure" i ako se poljulja povjerenje logično je da vrijednost pada. YugaLabs je autor ove kolekcije, i do sada su se etablirali kao ozbiljni developeri i opravdali povjerenje, ali to ne znači da se ne može pojaviti neki problem naknadno. Također, može se pojaviti i neka tužba za kršenje autorskog prava (ne znam da li ima temelja, ali pričam teoretski). Npr. netko ima TM na "Yacht Club" i zaprijeti tužbom platformi ako ne delista kolekciju "Bored Ape Yacht Club" radi eventualnog kršenja TM-a pošto ovo kolekcija u svom nazivu sadrži eventualni TM. Ako dođe do delistanja u takvom slučaju (što uopće nije nemoguće), vrijednost kolekcije će po svoj logici značajno pasti momentalno. Zamislite da kupite sličicu iz te kolekcije za $91,,280, 5 minuta kasnije dođe platformi prijetnja tužbom, a 30 minuta kasnije kolekcija bude delistana. U takvom slučaju biti će dobro ako uspijete prodati svoju sličicu na alternativni način i za $50,000, iako ste je prije pola sata platili $91,280, a to bi značilo već priličan gubitak.

Eto, to je jedan od rizika kojeg svatko tko se upušta u trgovanje sa NFTs mora biti svjestan (naravno uz rizik pada interesa i posljedično cijene). Možda se neće dogoditi nikad, barem ne sa etabliranim kolekcijama i ozbiljnim developerima, ali rizik postoji. Zato kažem da ne slušate nikoga tko kaže da je zarada u trgovanju sa NFTs 100% sigurna, jer rizici uvijek postoje.

Možda će netko povući paralelu sa Web3 domenama koje su također NFT, ali ipak nije isto, barem ne sa domenama koje ja pikiram. Kod njih ne vidim prijetnju ovakvog rizika.

Vidim da neki youtuberi govore da je ključno dobro istražiti developere i da ćete tako biti nepogrešivi i sigurno zaraditi. Nije baš tako. Naravno da treba sve dobro istražiti i naravno da postoji mogućnost velike zarade i mnogi su zaista odlično zaradili, ali ipak budite oprezni.

Ono što osobno smatram najvećim rizikom je besmislenost! Većina NFT kolekcija kojima se trenutno trguje nema nikakvo opravdanje za cijenu, osim potražnje. Naravno, potražnja je vrlo važna i ona sama po sebi jest dovoljna, ali to nije održivo. Potražnja dođe i prođe, a ako kolekcija nema usability/utility, ja to smatram velikim rizikom. Kod Web3 domena vidim jasam usability/utility i zato sam ja na NFT marketu pretežno orijentiran na Web3 domene, a sa ovim sličicama se mogu igrati samo sa iznosom koji mi ne bi bilo žao niti recimo zapiti :)

Svojedobno su nizozemski tulipani imali veliku potražnju i neki su na njima zaradili bogatstvo, ali znamo kako je to završilo. Bojim se da će tako završiti većina NFT kolekcija koje su danas popularne.

Nekome će vjerojatno odmah pasti na pamet kriptovalute i Bitcoin. To nije usporedivo u ovom smislu. Kriptovalute (tj. neke od njih) itekako imaju usability/utility. Puno puta sam pisao na blog dijelu web stranice o intrinzičnoj vrijednosti Bitcoina. Nije sada tema, ali spomenut ću da imam neka svoja predviđanja u vezi CBDC i kako će se to odraziti na Bitcoin. Vjerujem da će se tada još jednom dokazati usability Bitcoina.

Koliko vidim, trenutno je jedini usability/utility BAYC sličica prestiž koji donose vlasniku, te mogućnost da originalnu sličicu koristite negdje kao svoju profilnu sliku. Po meni to nije dovoljno.

Nije to neka velika razlika od primjerice Picassove slike (vlasnik dobije prestiž, a može se i diviti gledajući original na svom zidu), a njegove slike imaju čvrstu vrijednost. Moguće da će tako još dugo biti i sa BAYC, ali to će onda biti vjerojatno iznimka, kao što je i Picasso iznimka u odnosu na mnoge druge jednako dobre, ali manje popularne slikare. Većina trenutnih kolekcija će neslavno završiti, ako se mene pita. BAYC, a možda i neke druge kolekcije mogu postati i "store of value", money transfer vehicle" i slično, ali na to se još ne može računati kao na nešto sigurno.

Uzet ću za primjer još neke trenutno vrlo popularne kolekcije:

Jedna je "Anthony Hopkins - The Eternal". Nju je promovirao i sam glumac. Pojavila se prije nekoliko tjedana. U prvim danima su investitori mogli odmah zaraditi preko 100% investiranog. U jednom trenutku je floor bio solidno preko $1,000, a evo trenutno je cca $250.

Drugi primjer je kolekcija "Trump Digital Trading Cards". Nisam u to investirao pa nisam niti detaljno istraživao, ali govori se da je sam Trump direktno uključen u ovu kolekciju. Ona je izašla prije otprilike desetak dana. Početna cijena je bila $99, pa je u jednom trenutku floor dosegao $800+, samo nekoliko dana nakon izlaska. Trenutno je floor oko $280. Znači moglo se zaraditi skoro 10x u samo nekoliko dana, a i danas, nakon pada, cijena je preko 100% iznad početne.

Takvih primjera je bezbroj. Želim reći, definitivno se može jako dobro zaraditi, ali je prisutan i veliki rizik. Primjerice, ne vjerujem da su danas sretni oni koji su kupovali Trumpovu kolekciju po $800, ali su jako sretni oni koji su kupili za $99 i prodali za $800. Možda će ova kolekcija naknadno otići na nekoliko tisuća dolara ili čak i nekoliko desetina tisuća dolara po sličici (NFT-u), ali možda će pasti i ispod početne cijene i propasti. Nije problem što se ne zna što će biti nego ja kao problem vidim što ne vidim konkretan usability i smisao, osim nadu u "veću budalu". Možda još uvijek nešto propuštam i ne shvaćam, ali danas sam ipak neusporedivo bolje informiran nego prije pa vjerujem da imam dovoljno znanje.

Nemam ništa protiv investiranja u NFTs niti trgovanja sa njima, ali treba biti zaista oprezan i svjestan rizika. Definitivno se može zaraditi ogroman novac sa malim ili relativno malim ulaganjem, ali pristuan je i priličan rizik.

Neke kolekcije će sigurno opstati, ali mnoge će propasti. Slično kao što je bio slučaj i sa kriptovalutama. Bitcoin, Ether i neke druge su i dalje tu i ostati će tu, ali su mnoge, u svoje vrijeme "obećavajuće", skroz propale. 

Puno NFT kolekcija dobiva na vrijednost na principu "veće budale" i to mi se ne sviđa. Ako ne vidim realnu vrijednost koja ostaje i ako se ne pojavi veća budala, onda to nešto smatram rizičnim.

Ipak, ne smije se isključiti mogućnost da neke od trenutnih ili budućih zapravo besmislenih kolekcija dobiju smisao u vidu statusnog simbola ili nečeg sličnog. Trenutno BAYC, pa i MAYC, CryptoPunks, i još neke kolekcije idu ka tome.

NFTs već sada imaju konkretnu primjenu, a u nekim slučajevima su odlično rješenje za probleme koji do pojave NFTs nisu mogli biti riješeni. NFTs će definitivno opstati, kao i trgovanje sa NFTs, ali treba jako pažljivo birati u koje NFTs ćete investirati, i nema manje važno, u kojem trenutku.

HP - trgovanje sa NFTs

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJIMA TREBA DODATAN POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net