DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Domaining

Zarada na prodaji domena, odnosno nabavka web domena po povoljnoj cijeni i njihova prodaja po značajno višoj cijeni.

Trgovanje domenama naziva se domaining. Iz iskustva mogu reći da u Hrvatskoj mnogi obrazovani ljudi još uvijek ne znaju što je domaining. Trgovina domenama je u svijetu vrlo raširena pa ću stoga ovdje malo pojasniti što je zapravo domaining.

Domene su neophodne za svaku web stranicu, što znači da bez njih nitko ne može biti adekvatno predstavljen na Internetu. Društvene mreže nisu dovoljne niti primjerene kao jedina online prisutnost ozbiljnih kompanija. Također, na primjerice Facebook stranici nije moguće predstaviti svoju kompaniju, kao niti svoje proizvode i usluge, kao što je to moguće na web stranici na kojoj imate prostora za kvalitetno i detaljno predstavljanje. Tko želi imati svoju web stranicu mora imati i svoju domenu. Oni koji se bave ovim biznisom shvaćaju vrijednost domena i potražnju za njima. Domaining je kupoprodaja domena.

Postoje razni načini zarade, a jedan od njih je i domaining. Usudio bih se reći da je to jedan od načina zarade koji je među najboljima. Kada posjedujete znanje koje nude Domaining Instrukcije dovoljan vam je jednokratni ulog ne viši od $10 da počnete zarađivati visoke iznose. Domaining je posao koji se obavlja s bilo koje lokacije gdje imate pristup Internetu. Ovaj posao se može uspješno raditi iz bilo koje države na svijetu. U ovom biznisu sve se svodi na "buy low sell high" metodu, odnosno kupi jeftino i prodaj skupo. Ovo je jedan od rijetkih biznisa koji omogućuje primjenu ove metode u izrazito kratkom roku. Uz to, nije potrebno raditi apsolutno ništa drugo osim pronaći domenu i kupca. Nije potrebno raditi web stranicu. Prodaja domena je posao prodaje, ali puno sofisticiraniji i elegantniji nego većina drugih prodajnih poslova. Nije potrebno gnjaviti ljude, niti je potrebno ikoga uvoditi u biznis. Potrebno je kupiti domenu i prodati je skuplje, to je sve.

Domaining je posao koji se obavlja online, pa se može reći i da je to Internet posao ili online posao. To je biznis koji vrlo malo zahtijeva, a jako puno daje. ROI (Return On Investment) od 2-3 se u ovom poslu smatra vrlo lošim, ukoliko ne radite sa vrlo skupim domenama. Drugim rječima, domena kupljena za $5 ako bude prodana za $15 je prodavaocu ostvarila zaradu, ali to je zanemariv rezultat. Domena kupljena za $5 se u većini slučajeva proda za prosječno $200-$300, što je ROI od 40 ili više. Treba napomenuti da je to često ostvarivo unutar 24 sata. Takav ROI u tako kratkom roku je gotovo nezamisliv u bilo kojem drugom legalnom poslu.

domaining

Domaining bi se mogao podijeliti na nekoliko vrsta, no možda najbitnija podjela bi bila na aktivan domaining i pasivan domaining. Ako je kupljena dobra domena oba će dovesti do zarade. Kod pasivnog domaininga čekate na ponudu i to može trajati nekoliko tjedana, ali i nekoliko godina. U tom slučaju su ponude često vrlo izdašne, ali takav način domaininga zahtijeva veliko strpljenje. Ipak, ono se isplati jer kada imate dobru domenu sa kojom čekate kupca tada se domena proda obično za nekoliko tisuća dolara, a nerijetko i za peteroznamenkasti dolarski iznos. Govorim o domenama koje se mogu pronaći slobodne za registraciju ili se mogu kupiti za svega desetak dolara (naravno, domena mora biti dobro odabrana). Aktivan domaining je puno dinamičniji i donosi gotovo instantnu zaradu. Osobno sam izabrao da domene prodajem uz prosječan ROI od 40-50 često samo dan-dva nakon kupnje radije nego da ostvarim ROI od 400-500, ali nekoliko mjeseci ili godina nakon kupnje.

Primjer za pasivan domaining bio bi da osoba kupi domenu i parkira je, izlista na servisima za prodaju domena i čeka na ponude. Primjer za aktivan domaining bio bi da osoba kupi domenu, potraži potencijalne kupce te ih kontaktira, i proda je u roku od nekoliko dana (nerijetko čak i isti dan kada je domena uzeta).

Ovim biznisom može se baviti i na način da se kupe domene, kojima se podiže vrijednost na različite načine, te ih se tada proda. To se postiže na više načina, a neki od njih uključuju izradu web stranice pod kupljenom domenom i dovođenje prometa, odnosno posjetioca. Kada domena ima viši PR (Page Rank) i ostale pokazatelje autoriteta (poput DA, kvalitetnih backlinkova, referring domains i dr.) ona više vrijedi. Također, ako domenu dnevno posjećuje puno posjetioca ona postaje vrijednija. Ako su posjete "type in traffic" to domeni još više podiže vrijednost. No, treba znati da to nije uopće nužno i da se vrlo velik broj tek registriranih domena prodaje nekoliko dana nakon registracije za iznose veće od $1000. Takve prodaje dešavaju se svakodnevno. Najjednostavniji, ali i najefektivniji način trgovanja domenama je da se kupi ili registrira domenu, te da je se proda unutar par dana za osjetno viši iznos bez ikakvog rada na domeni i truda oko nje. Rekao bih da je to "pure domaining", odnosno čisti domaining. Aktivan i čisti domaining trebao bi biti izbor svakog trgovca domenama jer takav način trgovine domenama donosi najbržu i vrlo dobru zaradu. Uvijek se uz aktivan domaining može pasivno držati neke odabrane domene sa kojima se čeka neka velika ponuda.

Dakle ovo je posao kupoprodaje domena. Može biti honorarni posao koji je neusporedivo profitabilniji od većine honorarnih poslova koji se nude na našem području. Ovaj posao je vrlo jednostavan i zanimljiv.

Neki ovaj posao smatraju nemoralnim. Argument im je da oni žele vašu domenu, a ne mogu je više dobiti za $10 jer ste je vi zakupili i sada za nju tražite recimo $500. To je nemoralno jednako kao i svaka druga vrsta trgovine u kojoj trgovci uračunavaju svoju maržu na nabavnu cijenu, ili cijenu proizvodnje. Dakle, ako je nemoralno prodavati kruh za 8kn koji pekara košta uzmimo 3kn onda je nemoralno i prodavati domene. Ako je nemoralno prodati stan u Zagrebu od uzmimo 70 m2 za 100000 EUR koji ste devedesetih otkupili od države za 12000 DEM, onda je nemoralno i prodavati domene. Možda još i bolja usporedba bi bila kupovina nekretnina općenito. Nekad su zemljišta na rubnim dijelovima gradova i pogotovo ona uz more bila znatno jeftinija nego što su danas. Nisam primijetio da se diže velika hajka radi toga što je netko u prošlosti zakupio nekretnine uz more (uključujući i samo zemljište) i danas netko tko želi kuću (ili zemljište) uz more mora platiti puno više nego što bi platio u prošlosti, iako onaj tko trenutno prodaje vrlo često tu nekretninu osobno ne koristi nego je drži s ciljem prodaje ili zarade na njoj putem iznajmljivanja. U svijetu postoji termin "investment property" i odnosi se isključivo na nekretnine koje se u startu smatraju investicijom i za koje ne postoji namjera osobnog korištenja. To nikome ne smeta. Nadam se da se svi slažu da je domaining sasvim legitiman biznis, a razlikuje se od ostalih biznisa u tome što je mnogo jednostavniji od njih, što nije potreban nikakav kapital (jer desetak dolara se ne može smatrati nekim kapitalnim izdatkom) i u tome što je ROI neusporedivo viši. Trgovinu domenama, odnosno domaining, toplo preporučam svakome.

HP - domaining

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net