DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Registracija domena

Odaberete domensku ekstenziju (.com, .net itd.), pronađete slobodno ime (neki naziv, frazu i sl.), platite cca $10 i registracija domene je obavljena. Sve online.

Registracija domena je vrlo jednostavan, jeftin i brz proces. Pod ovim pojmom se podrazumijeva zakup domene. Domena se može registrirati jedino ako je slobodna, u suprotnom je potrebno kupiti domenu od trenutnog vlasnika. Sve se obavlja online.

Kada pronađete slobodnu domenu koju želite potrebno ju je registrirati, odnosno zakupiti je. To se radi online, u većini slučajeva. Registracija domena je jednostavan, brz i jeftin proces. U većini slučajeva postajete vlasnik domene već za manje od 2-3 minute nakon registracije.

Želim naglasiti da postoji mnogo registrara i njihovih resellera koji nude usluge registracije domena. Treba znati da ako registrirate .com domenu cijena registracije ne bi smjela prelaziti $8-$15. Mnogi registrari imaju višu cijenu registracije, ali nepotrebno je plaćati više od $10 do maksimalno $20 za registraciju pa registrare koji naplaćuju više jednostavno zaobiđite. Registracija domena može se obaviti online preko domaćih i stranih registrara. Ako registrirate domenu za svoju upotrebu nije loše pronaći domaći registrar. No ako registrirate domenu kako biste je preprodali obavezno je registrirajte preko stranog registrara jer u suprotnom postoji mogućnost da potencijalni kupac odustane jer je domena na "tamo nekom hrvatskom registraru". Osim toga, na stranim registrarima su često povoljnije cijene.

Domene se mogu registrirati za svega $1 dolar, o čemu također pišu Domaining instrukcije. Ukoliko želite registrirati 5 domena na registraru koji naplaćuje uzmimo $15 po domeni, tada će vas to koštati $75. Registraciju 5 domena ne biste smjeli platiti više od $50, ali po mojem mišljenju i to je puno jer kada ja registriram domene cijena registracije je između $1 i $9 po domeni i uistinu se ne sjećam kada sam platio više od $9 za registraciju .com domene. 

registracija domena

Kod registracije domena na većini registrara možete odabrati private whois, odnosno sakriti podatke o vlasniku domene (Edit 2020. godine: sada zbog GDPR-a većinom bude private whois bez da to posebno zatražite). Ako kupujete domenu za preprodaju tada to nemojte raditi jer možda vaš potencijalni kupac ne bude znao kako da vas kontaktira bez vaših podataka u whoisu. Ako je domena koju želite registrirati namijenjena za vašu osobnu upotrebu tada je pametno uz registraciju domene odabrati i private whois. Zašto private whois? Zbog toga što na taj način sprječavate da se vaše ime, prezime i adresa protežu po Internetu. Ponavljam, to je korisno u slučaju da domenu ne mislite prodavati, ali ako kupujete domenu za prodaju nemojte odabrati ovu opciju. Treba spomenuti i da se ova usluga na pojedinim registrarima dodatno naplaćuje, no iznos je $2-$3, mada može biti i oko $10.

Sama registracija domena je vrlo jednostavna. Odaberite željeni registrar, napravite account, logirajte se i u polje predviđeno za tekst upišete naziv koji želite registrirati. Nakon toga ćete vidjeti da li je domena koju želite slobodna. Ukoliko jest, označite je i kliknite na "add", "checkout", "my cart" ili što bude ponuđeno u tom smislu i odaberite način plaćanja. Ponuđeni načini plaćanja su najčešće PayPal i kreditne ili debitne kartice. Neki registrari nude i Skrill (bivši Moneybookers), Payzaa, Bitcoin i još poneke načine plaćanja. Izvršite uplatu i postat ćete vlasnik domene na period od godinu dana (ili dulje ako tako odaberete pri samoj registraciji). Nakon isteka roka registracije domenu je potrebno produljiti. Ako je ne produljite gubite pravo na domenu i ona će biti dostupna drugim osobama. Ako namjeravate prodavati domene ne trebate se uopće zamarati produljenjem jer ćete domenu prodati odmah nakon registracije.

Nakon registracije domene većina registrara ima pravilo da ne dozvoljava "transfer out", odnosno prijenos domene na drugi registrar sljedećih 60 dana. Kada prodate tek registriranu domenu vi je slobodno možete prebaciti na drugi account unutar istog registrara, tako da pravilo od 60 dana (transfer-lock period) ne predstavlja nikakav problem.

Mala napomena, pri registraciji domene određeni registrari vam nude mnoge dodatne usluge koje zapravo uopće ne trebate. Pri registraciji domene obratite pozornost i pripazite da ne kupujete i neku dodatnu uslugu koja vam nije potrebna.

Još jednom ukratko, logirajte se na odabrani registrar domena, izaberite slobodnu domenu koju želite registrirati, izvršite uplatu i registracija domene je obavljena.

HP - registracija domena

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net