DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Prijenos domena

Prijenos domene može biti unutar istog registrara (na account drugog korisnika) i na drugi registrar. Naziva se "push" kada je unutar registrara i transfer kada ide drugdje.

Kada prodajete domene trebate znati obaviti prijenos domena. Ako kupujete domenu prodavatelj će vas tražiti potrebne podatke za prijenos, no ako prodajte vi biste sami trebali znati što je potrebno i kako se obavlja prijenos.
  • PUSH DOMENE - push je prijenos domene sa accounta na account, unutar istog registrara (unutarnjii prijenos)
  • TRANSFER DOMENE - transfer je prijenos domene sa jednog registrara na drugi (vanjski prijenos)

Dva su osnovna načina za prijenos domena, push i transfer. Ukratko, push domene je account change, odnosno prebacivanje domene s jednog accounta na drugi, unutar istog registrara. Drugi način je transfer domene i on podrazumijeva prijenos domene s jednog registrara na drugi registrar.

Push domene je jednostavniji način i prijenos je vrlo brz. Na puno registrara je potrebno da primaoc domene prihvati domenu. To ostvaruje tako što klikne na "accept", "confirm" ili sličnu opciju nakon što je trenutni vlasnik pokrenuo prijenos. Nakon što primaoc primi domenu prijenos je završen i domena je promijenila vlasnika. Ukoliko su obje strane online, i primatelj odmah prihvati domenu ovaj proces traje manje od jedne minute. Treba naglasiti da je potpuno besplatan. Obje strane primaju email poruku o promjeni vlasništva nad domenom.

Sam način prebacivanja domene se razlikuje od registrara do registrara, ali je svugdje vrlo sličan. Potrebno je otići na popis domena, kliknuti na domenu koju se želi prebaciti (ili je obilježiti kvačicom), "otključati domenu" (najčešće je negdje uz domenu ili kad kliknete na nju vidljiva opcija lock/unlock), i nakon toga odabrati opciju "push", "account change", "change ownership" ili nešto tomu slično. I to je to, vrlo jednostavno. Domena se otključava tako da je se obilježi i klikne na ikonu lokota, ili na "unlock". Kod nekih registrara je potrebno otključati čitav account, i to se postiže pod opcijom "My Account".

Nekada će se i za prijenos domene na drugi account unutar istog registrara (domain push) reći da je to transfer domene pa nemojte da vas to buni jer proces nije isti.

prijenos domena

Transfer domene, odnosno prijenos domene na drugi registrar, je nešto kompliciraniji, ali ništa strašno. Treba znati da za razliku od pusha koji je momentalan, transfer traje u prosjeku 5-7 dana. Ipak, posljednjih godina mnogi registrari dozvoljavaju instant transfer (nije više potrebno čekati 5-7 dana) ako vlasnik domene odmah potvrdi/odobri transfer (dobije se poruka na e-mail u kojoj je link na tu opciju), ili u nekim slučajevima ako kontaktira support registrara i zamoli ih da odmah odobre transfer umjesto da se čeka na automatsko odobrenje koje dođe obično nakon 5-7 dana (agent na supportu zna reći da to nije moguće, ali onda im samo kažete da su vam to već ranije odradili i da vas prebaci nekom drugom agentu, pa će biti odrađeno). Sada je moguće i transfer na drugi registrar kompletno odraditi u roku manjem od sat vremena. Više o procesu transfera domena možete pročitati ovdje.

Još jedna razlika je što se transfer domena plaća. Cijena je većinom jednaka ili slična cijeni registracije domene na registraru na koji domena stiže (često bude i niža od cijene registracije jer registrari potiču transfer domena kod sebe). Plaćanje vrši primatelj domene jer on na svom registraru treba inicirati (započeti) transfer. Trenutni vlasnik domene treba "dohvatiti" domenu (na jednak način kao kod pusha), otključati je (također na jednak način kao i kod pusha), i pronaći auth code (Authorization code ili EPP code).

Taj kod se može vidjeti kada se klikne na domenu i kada ju otključate. Kod nekih registrara ga se ne može vidjeti klikom na domenu, ali je vidljiva opcija "send auth code by email" ili nešto slično, pa je potrebno na to kliknuti da bi auth code bio poslan na email adresu vlasnika domene. Kada dođete do auth code-a (on se negdje naziva i EPP code) potrebno ga je proslijediti primatelju domene i on tada pokreće transfer (domena mora biti otključana cijelo vrijeme). Kada kupac pokrene transfer vi ćete dobiti email od vašeg registrara (nekad od registrara na koji domena treba biti prebačena) u kojem će se tražiti da potvrdite da pristajete na transfer klikom na priloženi link (kod nekih registrara ćete dobiti mail da je započet transfer i da ignorirate poruku ako ste suglasni s transferom). Nakon toga vi ste svoje obavili i nakon par dana domena će biti na drugom registraru u accountu novog vlasnika (ili za samo nekoliko minuta ako se transfer odmah potvrdi što je u posljednje vrijeme moguće kod mnogih registrara).

Dakle, transfer inicira (pokreće) budući vlasnik, nakon što mu vi date Auth code, i on plaća cijenu transfera. Obično je za pokretanje transfera potrebno da pokretač bude logiran na svoj account na registraru na koji prebacuje domenu, da ode na opciju "Transfer domain", da upiše ime domene, da upiše auth code i da plati naknadu za transfer (obično desetak dolara). Transfer automatski produžuje domenu za još jednu godinu, tako da se zapravo transfer domene ne plaća kao sam transfer već je to obavezno produljenje domene koje se mora platiti prilikom seljenja na drugi registrar. Ako je tog trenutka do isteka domene preostalo još npr. 11 mjeseci, nakon što se napravi transfer istek domene će biti tek za 23 mjeseca (dodaje se jedna godina registracije).

Transfer domene nemojte započinjati ako je ostalo manje od 5 dana do isteka domene (datuma produljenja) jer bi domena mogla "zapeti" u procesu prijenosa (osim ako će biti "ručno" odrađen, odnosno odmah potvrđen kao što sam gore spominjao).

Potrebno je znati da novo registrirane domene ne mogu biti prebačene na drugi registrar 60 dana od dana registracije. Kada prodate tek registriranu domenu i kupac zahtijeva prijenos domene na svoj (drugi) registrar ponudite mu da besplatno otvori account na registraru gdje je domena i da ćete mu je prebaciti na taj account, a onda će je on nakon 60 dana moći prebaciti na bilo koji registrar po svojoj želji. Kod mene to uvijek funkcionira. Zato je poželjno da registrirate domenu na nekom popularnom registraru za koji je vjerojatno da je kupac barem već čuo ranije pa da mu ne bude odbojno tamo kreirati account (kreiranje accounta je brzo i besplatno). Također, kada se promijene kontakt podaci domene tada se isto zna aktivirati transfer-lock period od 60 dana (to se kod nekih registrara može izbjeći odabirom da promjena kontakt podataka ne aktivira transfer-lock period).

Bitno je zapamtiti da prijenos domene može biti push (prebacivanje/prijenos na drugi account na istom registraru) i transfer (prebacivanje/prijenos na drugi registrar). Proces je krajnje jednostavan i potrebno je svega par klikova.

HP - prijenos domena

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net