DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Posao od kuće

Posao od kuće može biti profitabilniji od mnogih poslova u klasičnoj ponudi zaposlenja. Dobro plaćen posao možete raditi i od doma.

Krajnje je vrijeme da se ljudi ostave motike i krampova (figurativno rečeno) i da se počne shvaćati da posao od kuće ne mora biti punjene kuverti i slično nego da od doma možete raditi mnoge ozbiljne poslove kojima ćete dobro zaraditi, vrlo često bolje nego od poslova koje većina traži i pronalazi na klasičan način.

posao od kuće

Posao od kuće može nositi jednako dobru ili čak i puno bolju zaradu od poslova koji se obično pronalaze među oglasima za posao koje objavljuju ozbiljne firme, a radni uvjeti su često neusporedivo bolji. Primanja mogu biti stabilna i redovna i kada radite od doma. Sve je stvar toga koliko se ozbiljno primite posla, koliko mu se posvetite, te naravno o kakvom i kojem poslu se radi. Nisu svi poslovi koje možete raditi od svoje kuće jednako dobri, ali postoje mnogi koji bi mogli nadmašiti sva vaša očekivanja.

Posao koji se radi od kuće se često tretira kao honorarni posao. To može i ne mora biti slučaj. Možete imati stalni posao koji radite od doma. Domaining, koji je meni stalni i osnovni posao, je jedan od takvih. Nemojte podcjenjivački gledati na poslove koji se rade od kuće i preko Interneta jer živimo u vremenu u kojem je Internet neizostavan i sve više poslova je preselilo online, a Internet je postao možda i najveći poslodavac na svijetu te su stvoreni brojni novi poslovi (online) koji prije samo petnaestak godina nisu uopće postojali. Zarada kod bavljenja Internet poslovima može višestruko premašivati zaradu koja se ostvaruje uz klasične poslove.

Na Internetu se često može naići na neki članak koji predstavlja najbolje poslove od kuće. Obično se radi o tekstovima prepisanim sa stranih portala koji niti za publiku tih portala koji su napisali članak nemaju preveliku korist, a pogovo nemaju previše koristi za publiku sa naših prostora. Evo primjer jednog takvog članka objavljenog na popularnom portalu za zapošljavanje Moj-Posao.net. Koliko su to glupi i beskorisni članci za one koji traže posao od kuće govori i činjenica da se, između ostalih, spominje i posao liječnika. Koliko od vas su liječnici? Spominje se da će do 2025. posao "liječnika na daljinu" doživjeti rast od 20%. Pa tko je tu lud? Ako danas 1 od 100 liječnika radi na daljinu, od kuće putem Interneta, to znači da će ih na taj način do 2025. raditi čak 1.2 od 100. Sumnjam da su htjeli naglasiti da konkurencija nije velika. Članak je originalno napisao CNBC, pa ga je prenio Jutarnji, pa onda i spomenuti portal. Još se spominju neki drugi poslovi, ali koji svi redom podrazumijevaju da ste već zaposleni u nekoj kompaniji i da samo promijenite mjesto rada, odnosno da počnete raditi isti posao od doma. Tražitelji zaposlena se redovno bombardiraju takvih glupim i beskorisnim člancima.

Da ne ispadne da samo kudim, imao je taj portal i jedan puno bolji članak. Njega možete pročitati ovdje. U tom tekstu se autor bavi praktičnijim savjetima za rad od kuće, mada zapravo ne predlaže niti jedan konkretan posao. Zato ću ja dati neke konkretne prijedloge.

poslovi od kuće

Poslovi koji se mogu raditi od kuće

Neki prijedlozi za rad kod kuće, a koji se odnose na rad preko Interneta i na poslove koje može raditi gotovo svatko.

  • DOMAINING (Honorarni posao ili stalni posao) - po mom osobnom sudu jedan od najboljih i najprofitabilnijih honorarnih poslova koje možete raditi od kuće i koji je većini dostupan
  • ADSENSE ZARADA - zarada na temelju klikova na oglase koji se prikazuju na vašoj web stranici ili na vašem blogu, a ta zarada može biti vrlo konkretna
  • AFFILIATE MARKETING I DROPSHIPPING - promoviranje proizvoda koji su negdje drugdje na prodaji uz zaradu provizije kada netko kupi proizvod, te kao dropshipping prodaja proizvoda koje ćete po nižoj cijeni od oglašene kupiti tek kad ih netko kupi od vas pa onda kao dostavu navesti adresu onoga tko je kupio proizvod od vas
  • PISANJE ČLANAKA - pisanje članaka uz naplatu za razne web stranice i portale, a teme mogu biti razne
  • LEKTORIRANJE - provjera i ispravak gramatičke i pravopisne ispravnosti teksta koji ste dobili na lekturu
  • MNOGI DRUGI POSLOVI KOJE MOŽETE RADITE OD KUĆE - postoji još toliko mnogo poslova koje možete raditi od kuće, a koji osiguravaju dobru zaradu i koji su dostupni svakome, da ih je nemoguće sve nabrojati

Što god da se odlučite raditi od kuće, nekakvo znanje je ipak potrebno. Čak i ako se javljate na oglase za posao i pokušavate na taj način dobiti neko zaposlenje vi trebate posjedovati određeno znanje za radno mjesto na koje aplicirate, ili trebate biti spremni na edukaciju od strane vašeg novog poslodavca. Tako je i u slučaju kada želite raditi posao preko Interneta, neke stvari jednostavno morate znati ili trebate biti voljni naučiti. Naravno da je svima koji traže novo zaposljenje želja da se ne trebaju pretjerano educirati za svoj novi posao.

Što se domaininga tiče, svatko se za ovaj posao može educirati putem ove web stranice, a konkretne upute za potpuno samostalan i od početka profitabilan rad se nalaze u Domaining instrukcijama. Ukratko, domaining je posao u kojem se trguje web domenama, a zarađujete tako što ostvarujete profit na svakoj prodaji radi razlike u kupovnoj i prodajnoj cijeni. Cilj je pronaći domenu koju ćete jeftino kupiti ili koju ćete registrirati za svega par dolara i onda prodati tu domenu za puno više nego što je vas koštala. To se vrlo lako ostvaruje kada ste dovoljno educirani da znate kakve točno domene trebate tražiti, kako ih tražiti, gdje ih tražiti, te kako i gdje ih prodati. U ovom poslu možete zaradiđvati parsto dolara po jednoj prodaji, ali i puno veće iznose. Primjerice, ako kupite domenu za $10,000 i ako ste dobro procijenili, vi je možete lako prodati za $15,000 i tako zaraditi $5,000 na samo jednoj prodaji. Nije rijetkost da zarada bude i puno veća. Ono što ja prakticiram je registracija i kupovina jeftinih domena i njihova brza prodaja za parsto dolara, ili u nekim nerijetkim slučajevima nekoliko tisuća dolara, po domeni. To može raditi svatko tko se zna služiti računalom i Internetom i tko se dovoljno educira o ovom poslu, a osnovno znanje možete steći putem ove web stranice (posebno u dijelu Domaining općenito i Učionica), Konkretne upute i odmah primijenjivo znanje možete dobiti u vidu Domaining instrukcija, te na taj način možete već danas započeti sa bavljenjem ovim ekstra profitabilnim poslom koji možete raditi od kuće.

AdSense zarada je način zarade u kojem zarađujete od klikova na Google oglase koji se nalaze na vašoj web stranici ili blogu. Za ovaj posao je potrebno znati postaviti web stranicu ili blog te aktivirati AdSense oglase. Možete nekome platiti jednokratnu naknadu da za vas izradi web stranicu ili blog i aktivira vam AdSense. Također, možete i sami u vrlo kratkom roku naučiti kako to napraviti jer zaista nije teško. Trebate imati svoj hosting i domenu jer ako biste koristili neku free domenu koju dobijete npr. sa nekim blogom (npr. blogspost.com) tada bi vaš sadržaj mogao djelovati neozbiljno posjetiocima pa bi napustili vašu web stranicu ili blog (napravili bounce) i prije nego što kliknu na bilo koji oglas i time vam omoguće da zaraditi. Do posjete možete doći na različite načine, od organskog prometa, preko YouTubea, pa do prikupljanja posjete sa društvenih mreža. Za AdSense zaradu je poželjno da imate što veću moguću posjetu na vaš sadržaj (koji sadrži i oglase uz pomoć kojih vi zarađujete). Netko tko se nikad nije susreo sa postavljanjem web stranice i sa dovođenjem posjete na nju možda će imati osjećaj da ovo nije za njega. Ne treba tako razmišljati jer je puno jednostavnije nego što se možda čini na prvu. Ima klinaca koji su sve pohvatali u roku od par dana i počeli zarađivati. Ako ništa drugo, možete nekome jednokratno platiti da sve postavi za vas, ili kupiti već postojeću web stranicu koja sadrži AdSense oglase, a onda sami raditi na dovođenju posjete i početi zarađivati. Neki vas možda pokušaju preveslati ako ćete tražiti da sve postave za vas, ali neki će vam to napraviti već i za 500-1000 kn, ili za taj novac možete kupiti već postojeću i aktivnu web stranicu pa raditi na povećanju posjete. Ako biste aplicirali za neki klasičan posao tih 500-1000 kn ćete ionako potrošiti za vrijeme traženja posla na obnovu garderobe, gorivo za vozanje sa razgovora na razgovor itd. Ovako ćete za taj novac dobiti ipak nešto korisnije i potencijalno puno isplativije, a postoji mogućnost i da to kasnije prodate nekom drugom. Dodavanje novog sadržaja na već postojeću web stranicu ili blog je jednostavno, a ako ne znate sami kako se to radi netko vam to može objasniti u svega sat-dva. Ako biste se zaposlili na nekom klasičnom radnom mjestu i tamo bi vas netko u početku morao uhodavati u posao. Kod AdSense zarade se može i ciljati na skupe keyworde pa da prilikom prikazivanja tako generiranih oglasa zaradite i više od $5 po svakom kliku na takav oglas. Ako dnevno imate desetak klikova to vam može biti pasivna zarada od $50 dnevno što i nije baš zanemarivo, pogotovo ako se radi o pasivnoj zaradi. Više o AdSense zaradi i ciljanju na skupe keyworde (visok CPC) možete pročitati ovdje.

Affiliate marketing je također vrlo popularan način zarade i posao koji se radi od kuće. Kod affiliate marketinga promovirate proizvode koji se negdje drugdje prodaju i zarađujete proviziju svaki puta kada netko kupi neki od tih proizvoda. Najčešći slučaj (i jedan od najpopularnijih) je da se promovira Amazon proizvode (bilo što od proizvoda koje je moguće kupiti na Amazonu) i to na način da se kreira web stranica koja će predstavljati neke od tih proizvoda, a na kojoj će biti affiliate link koji potencijalnog kupca vodi na Amazon da tamo kupi proizvod, pa ako on to učini vi ćete dobiti proviziju. Vi promovirate proizvode putem svoje web stranice koju prilagodite tako da potencijalni kupci koji traže proizvod koji vi promovirate odmah naiđu na vašu web stranicu. Time (tom optimizacijom) ste već odradili više od pola posla jer ste pridobili potencijalnog kupca koji je svojevoljno tražio baš to što vi nudite i samo preostaje da klikne na vaš link koji će ga odvesti na Amazon (stranicu kojoj svi vjeruju) i da tamo izvrši kupnju. Web stranice spremne za promoviranje Amazon proizvoda možete i kupiti gotove, ali je bolje da ih sami izradite ili date nekome da ih izradi za vas da ih možete dobro optimizirati za proizvode koje sami odaberete (najbolje je da su to traženi proizvodi sa duljim imenom i slabijom online konkurencijom, a po mogućnosti skuplji pa da ostvarite veću zaradu kod prodaje). Dropshipping je možda i jedan od najjednostavnijih načina zarade od kuće i može biti vrlo jednostavan honorarni posao kojim možete solidno zaraditi. Poanta je da prodajete nešto po višoj cijeni nego što to vas košta, pa da kada netko to kupi od vas vi tada to kupite za manje novca drugdje i umjesto svoje adrese za dostavu navedete adresu koju je dao vaš kupac. Primjer bi bio da recimo prodajete na eBayu aparat za brijanje po $100, a da vi točno taj aparat za brijanje (znači potpuno isti proizvod) možete kupiti na Amazonu, na Alibabi, negdje u Kini ili bilo gdje drugdje, po nižoj cijeni. Kupac kupi od vas na eBayu za $100, vi tek tada kupite taj isti proizvod npr. Amazonu za $90, upišete adresu za dostavu onu koju vam je kupac na eBayu dao i tako ste zaradili $10. Dnevno možete prodati više proizvoda i vaš posao se zapravo sastoji od traženja proizvoda koje drugdje možete kupiti jeftinije, postavljanje oglasa i briga oko oglasa i "hendlanje" narudžbi. To je nešto što može raditi zaista svatko, a može se skroz solidno zaraditi.

Prevođenje online je također jedan od vrlo jednostavnih poslova koji se mogu raditi od kuće. Oglasite se na društvenim mrežama, kreirate profil na Fiverru i sličnim servisima pa ponudite ovu uslugu. Možete i kreirati vlastitu web stranicu na kojoj ćete nuditi svoju uslugu prevođenja. Na ovaj način možete na jednostavan način početi zarađivati online.

Pisanja članaka je još jedan od poslova koje vam omogućava Internet. Čak i ako znate samo hrvatski jezik možete bez problema naći posao. Posao tisuće web stranica i portala u Hrvatskoj i sve te web stranice i portali trebaju sadržaj. Vlasnici često ne žele ili nemaju vremena sami kreirati sadržaj pa zapošljavaju pisce da im pišu članke. Tako možete dobiti angažman za pisanje opisa raznih destinacija za neke turistički orijentirane web stranice, pisanje erotskih priča za web stranice tog tipa, pisanje opisa proizvoda za affiliate marketere itd. Vrlo je čest slučaj da se dogovori dugoročna suradnja jer mnogi koji trebaju pisce stalno imaju potrebu za novim sadržajem i nije im problem platiti pisce jer oni zarađuju na temelju tog novokreiranog sadržaja koje pisci pišu za njih. Možete pisati i na engleskom, njemačkom i drugim jezicima pa onda imate još više mogućnosti i još veću priliku za zaradu.

Lektoriranje tekstova je još nešto što je dosta traženo na Internetu. Možete lektorirati samo hrvatske tekstove, ali i one na stranim jezicima. Jasno, očekuje se ipak imate potrebno znanje gramatike i pravopisa da biste radili ovaj posao.

poslovi preko interneta i zarada

To su samo neki od jednostavnijih poslova koje možete raditi od kuće i koji su zaista dostupni gotovo svakome. Nisam uopće spomenuo YouTube i mogućnosti zarade koje se tamo pružaju, a ogromne su. Lista mogućih poslova, i to onih koji omogućuju dobru zaradu i koji su dostupni gotovo svima, bi mogla biti jako duga, ali cilj ovog teksta je zapravo objasniti da posao od kuće uopće ne mora biti nešto neozbiljno i samo usputno dok se traži nešto drugo. Dodatni sadržaj na ovu temu možete pronaći u dijelu Honorarni posao kao i u dijelu Honorarni poslovi. Ako se ozbiljno primite posla i ako ga shvatite ozbiljno onda možete bez problema ostvarivati redovnu i stabilnu zaradu koja će biti viša nego što se prosječno zarađuje na nekom klasičnom radnom mjestu. Vrijeme je da ljudi počnu shvaćati da Internet nije nikakva igraonica i sjatište za zgubidane nego da se preko Interneta može vrlo lako zarađivati ozbiljan novac radeći posao od kuće i da ta zarada itekako može biti redovna i stabilna.

Što god da odlučite raditi od kuće potrebno je barem malo se dodatno educirati. Eukacija za primjerice domaining je jednostavno dostupna putem Domaining instrukcija. Čak i ako se planirate zaposliti u nekom uredu radeći neki klasičan posao vrlo je vjerojatno da će vam biti potrebna određena edukacija ili barem uhodavanje u posao. Puno ljudi to prihvaća pod normalno i očekivano, ali nisu spremni malo se educirati da bi radili neki online posao iz udobnosti svog doma, koji može biti i puno bolje plaćen od klasičnog posla.

Potreban je jedan klik u glavi, shvatiti da su vremena motike daleko iza nas i da je vrijeme da prepustimo motiku vrijednim poljoprivrednicima kamo ona i pripada. Kruha bez motike ima. Svi smo toliko puta čuli "nema kruha bez motike", ali to je obična izlizana fraza koja uopće ne drži vodu. Naravno da novac ne pada pada s neba, ali nije točno da se ne može zaraditi ako ti neće kapati znoj sa čela i ako nećeš svako jutro ustajati u zoru i juriti robovati za nekoga. Zapravo, mnogi od poslova koji se rade od kuće preko Interneta omogućuju puno bolju zaradu od ovih od kojih će vam kapati znos sa čela i za koje morate ustajati u zoru i dobar dio dana crnčiti za nekoga.

Evo uzet ću svoj primjer. Ja dobro zarađujem na domenama, ali meni taj novac ne pada s neba. Potrebno mi je cca 5-6 sati efektivnog rada da prodam domenu, ali ja tada prosječno zaradim $200-$300. Taj novac mi ne padne s neba nego ga ja pošteno zaradim i potrudim se, ali mi ipak ne kapa znoj sa čela i radim iz udobnosti svog doma u vrijeme koje meni odgovara sa pepeljarom i cigaretama na stolu i pijuckaći piće koje si poželim. Jest da ja odradim tih 5-6 sati efektivnog rada da bih zaradio tih $200-$300, ali koliko klasičnih poslova znate, a da nisu neke direktorske i managerske pozicije, na kojima ćete zaraditi $200-$300 nakon 5-6 sati rada? Vjerujem nimalo ili vrlo malo. U domainingu to možete ponavljati svaki dan i tako svaki dan zaraditi parsto dolara. Govorim o poslu koji se radi od kuće i koji spada u tzv. "online poslove" za koje još uvijek postoje razne predrasude. Dobar dio onih koji kritiziraju online poslove može samo sanjati zaradu koja se ostvaruje upravo tim poslovima koje oni kritiziraju.

Znam mnoge primjere iz Hrvatske, gdje su skroz prosječni ljudi, bez ikakvih prethodnih posebnih znanja, pa čak i neki koji nisu nešto previše pametni, svojim radom na Internetu postigli mjesečnu zaradu od $3,000-$4,000 mjesečno koja im je već godinama redovna i stabilna. U počecima im je zarada bila manja, ali je onda porasla i ustabilila se. Neki od njih rade AdSense, neki su koncentrirani na affiliate prodaju i Amazon, neki imaju web stranice sa porno sadržajem i naplaćuju pretplatu ili jednokratni pristup određenim sekcijama web stranice, neki brzinski kreiraju web stranice sa ciljem da zarade desetak dolara u prvih mjesec dana od te web stranice i onda je prodaju obično za $100-$200 (i to rade istovremeno sa više web stranica), neki rade svakakve video klipove za YouTube pa kad postignu dovoljnu gledanost ponude razne vidove oglašavanja itd. Uglavnom, sve ovo spomenuto je samo jedan jako mali dijelić poslova koje gotovo svatko, uz samo malo volje i truda, može raditi od kuće. Moja preporuka je svakako domaining, a kada se educirate za domaining možete razmisliti i o unaprijeđivanju karijere uz posao domain brokera.

honorarni posao kod kuće

Honorarni posao kod kuće

To može biti posao preko Interneta, ali ništa manje ozbiljan od klasičnih poslova koji se rade u nekom uredu kod poslodavca i može osigurati čak i puno veću zaradu.

Honorarni posao je u biti posao za honorar. Obično se smatra da je to neki usputni rad ili dodatni posao za dodatnu zaradu. Honorarni posao kod kuće može biti svašta, ali u današnje vrijeme je to najčešće nešto što se radi preko Interneta. Mogućnosti su ogromne. Toliki je izbor toga što možete raditi da zaista svatko može odabrati nešto za sebe. Možete raditi nešto u što se već dobro razumijete pa to ponuditi preko Interneta širokoj masi, ali možete i naučiti nešto novo. Domaining je samo jedan od poslova koji nakon jednostavne edukacije možete odmah početi raditi. Ovisno o vašim interesima i afinitetima, mogućnosti za odabir posla koji ćete raditi kao honorarni posao kod kuće su zaista velike.

Budite spremni dodatno se educirati jer biste to morali čak i da nađete klasično zaposlenje u svojoj struci jer bi vas na tom radnom mjestu morali uhodati u njihov način rada. Ne očekujte da će vam posao iz snova pasti s neba i da ćete iste sekunde moći početi raditi i dobro zarađivati. Vjerojatno je da ćete, što god da odaberete, trebati odvojiti malo vremena da naučite ponešto novo. Budite spremni na učenje novoga, ali prethodno obavezno izbacite iz glave sve predrasude koje možda imate o online poslovima jer će vam u suprotnom one biti samo kočnica i mogu umanjiti vašu motivaciju. Naravno, nemojte se prihvaćati nečega poput punjenja kuverata, sklapanje proizvoda kući, ispunjavanja anketa, klikanja po oglasima i sličnih gluposti jer upravo radi takvih "poslova" i postoje negativne predrasude oko rada od kuće i online poslova. Možda u nekim slučajevima, kada se ne radi o prijevari, čak i možete nešto zaraditi radeći nešto tog tipa, ali to je toliko sitno da nije vrijedno truda niti vremena.

Ako možda razmišljate primjerice "ja imam svoje maslinike i ne treba mi Internet ako će biti dobra sezona i ako dođe puno turista kojima ću sa haube auta uz magistralu prodati svoje maslinovo ulje" tada ne gledate široku sliku i propuštate puno veću zaradu od one koju trenutno ostvarujete. Evo konkretno, ovaj tekst pišem u vrijeme korona krize. Trenutno (travanj, 2020. g.) se još uvijek ne zna kakvu ćemo sezonu imati i da li ćemo je uopće imati. Što ako uopće ne dođu turisti pa nećete imati dovoljno kupaca da prodate svo maslinovo ulje koje ste uspjeli napraviti? Uz pomoć Interneta možete lako prebroditi taj problem. Štoviše, možete povećati svoju prodaju. Nitko vama ne brani da nastavite raditi kao što ste radili do sada, ali istovremeno se možete pomalo educirati o načinu poslovanja preko Interneta i učiti načine za ponudu svog maslinovog ulja i putem Interneta. Tada ne biste ovisili o tome kakve je sezona i da li će susjed Šime parkirati svoj auto pored vašeg na ugibalištu uz magistralu pa i on svoje maslinovo ulje posložiti na haubu i prodavati turistima pa tako utjecati na vašu prodaju. Ne samo to, vi biste mogli povećati prodaju i onda kada vidite da bez problema uspijevate sve prodati i prije zacrtanog roka vi možete planirati povećanje proizvodnje pa još više zaraditi u idućim godinama. Za to vam je potrebno samo malo se educirati oko kreiranja i postavljanja web stranice i internet marketinga. Možete i kupiti već gotovu web stranicu jer konkretno za nešto poput online prodaje maslinovog ulja može jako dobro poslužiti i unaprijed kreirana web stranica koju neće kasnije biti potrebno mijenjati. Ako vam se baš nikako ne kupuje niti ne gradi web stranica možete se barem educirati o besplatnim načinima promocije na društvenim mrežama. Možete besplatno kreirati stranicu ili profil na recimo Facebooku pa se malo informirati kako biste tim putem mogli reklamirati prodaju svog maslinovog ulja, i to za tržište cijelog svijeta. Ako ste možda starija osoba to nije nikakva prepreka. Promocija na društvenim mrežama je toliko jednostavna da bi vam bilo dovoljno samo nekoliko dana da sve pohvatate i da krenete sa promocijom i prodajom. Samu prodaju možete dogovoriti i odraditi na razne načine, ali to sad nije tema. Dakle, bitno je samo malo volje i izbaciti predrasude, a onda se otvaraju razne mogućnosti.

Ovo netom navedeno je bio samo jedan konkretan primjer, ali poanta je bila da nije bitno čime se bavite nego da sagledate širu sliku i shvatite da vam Internet može pomoći da sve što radite i što znate raditi, što god to bilo, dignete na jedan još viši nivo i da si povećate prihode i zaradu, čak i ako nemate volje pretjerano učiti o nečem novom. Od vašeg maslinarstva, ili pčelarstva ili svinjogojstva možete si usputno stvoriti honorarni posao kod kuće kojim ćete baviti makar i samo povremeno i usputno kako biste si povećali prihode i zaradu. Dovoljno je samo malo volje i malo se dodatno informirati.

Ja često kažem da tko želi raditi, ako je zdrav i ako nije mentalno podkapacitiran, može raditi. Ne shvatljivo mi je da se još uvijek, danas kada je Internet sveprisutan i kada nudi svakakve mogućnosti, svakodnevo šalje mnoštvo CV-a raznim poslodavcima koje ljudi doslovno mole i preklinju da ih zaposle (da bi im mogli postati robovi). "Bilo bi mi veliko zadovoljstvo i čast da mi pružite priliku da se osobno predstavim na razgovoru", "velika mi je želja pridružiti se timu vaših uspješnih stručnjaka", "vjerujem da sam idealan kandidatak za radno mjesto koje ste oglasili i da bih se brzo uklopio/la", "brzo učim i lako te sa velikim zadovoljstvom ću se uklopiti u vaše radno okruženje" itd itd. Bez uvrede ikome i s oproštenjem na izrazu, ali dajte još napišite i "ako treba lizat ću vam i guzicu, samo me zaposlite". Poslodavci i tako dobivaju toliko istih molbi za zaposlenje u kojima se koriste identične fraze da im je već svima muka od neoriginalnosti i da bi vas jedino nešto totalno drugačije poput ovog što sam upravo spomenuo malo istaklo u moru identičnih molbi, a pokazali biste i svoju iskrenost jer oni i tako znaju da je većina onih koji im se javljaju i koji ih mole za zaposlenje stvarno spremna poniziti se koliko god da je potrebno samo da budu primljeni. Toliko toga možete raditi pri čemu se nikome ne trebate dodvoravati, pri čemu se ne trebate ponižavati i pri čemu možete puno bolje zaraditi nego na tim poslovima za koje se većina još uvijek moli Bogu da budu dodijeljeni baš njima. Poštujte malo više sebe i omogućite si bolje i dostojanstvenije radno mjesto, započnite neki honorarni posao kod kuće pa s vremenom to možda postane vaš stalni posao. Što god to bilo, samo si dajte priliku da osjetite koliko je dobro raditi od kuće i zaraditi novac koji ste zaista vi zaradili 100% svojom zaslugom. Znam kako je to dobivati plaću od poslodavca i znam kako je to prodati domenu koju sam samostalno pronašao i onda prodao. Osjećaj je neusporedivo bolji kod prodaje domene (to je samo moj osobni primjer, ali odnosi se na bilo koju vrstu zarade koju samostalno ostvarno, o kojem god poslu se radilo). Poslodavac vam pripremi i "namjesti" posao koji vi samo trebate odraditi. Koliko god da ste se trudili, u mnogim slučajevima je poslodavac taj koji je osigurao taj posao i vi ste ga samo odradili. Unutarnje zadovoljstvo nije niti na sličnoj razini kao kada vi potpuno samostalno sve odradite, od postavljanja posla do pronalaska klijenta i do prodaje.

Pružite si priliku i započnite neki honorarni posao kod kuće pa sami odlučite da li će vam to biti samo provremeni posao, da li će biti samo usputni posao ili će možda taj honorarni posao kod kuće prerasti u nešto čime ćete se od tog trena baviti full-time.

radna atmosfera kada radite od kuće

Uvjeti za posao od kuće

Morate imati profesionalan odnos prema poslu, ukratko rečeno. Radite svakodnevno i kao da imate šefa koji vam visi nad glavom, ali istovremeno uživajte u tome što ste zapravo vi sami taj šef.

Iz vlasitog iskustva mogu reći da najveća prepreka za posao od kuće, ili najveći nedostatak, jest to što nekima nije lako zadržati koncentraciju na posao u uvjetima u kojima nemaju nadređenog i kada nitko ne kontrolira njihov rad. Ja osobno se nikako, ali baš nikako ne mogu prisiliti na svakodnevni rad koji bi trajao 8 sati. Ima dana kada se primim posla i kada radim i puno dulje od 8 sati, ali još je više dana kada ne radim uopće ili samo škicnem da li se negdje vidim kakvu domenu koju bi se isplatilo uzeti i ako ništa zanimljivo ne vidim u roku od par minuta otvorim neki portal ili You Tube i tamo provedem ostatak dana ako ostajem kod kuće. Čak i kada ozbiljno radim, redovno istovremeno imam otvoreno barem nekoliko tabova u browseru koji nemaju nikakve veze s poslom i koje svako malo otvorim, pa mi padne napamet nešto drugo opet nevezano za posao pa prosurfam malo i na tu temu itd. Kada prodam neku domenu za malo veći iznos tada umjesto da još više stisnem ja dignem sve četiri u zrak i kada se novac istopi tek onda nastavim sa radom :-) Što mogu, takav sam, ali shvaćam da propuštam veliku potencijalnu zaradu jer sam dobar u tome što radim i da se samo malo više trudim (da više vremena provodim efektivno radeći) mogao bih još više zarađivati. Ipak, kada zagusti tad se malo ozbiljnije primim posla jer dolarčeki se lako potroše :-)

Budući da ja nisam najbolji primjer kako predano raditi svaki dan 8 sata u uvjetima kada radite od kuće možda me neki neće smatrati kompetentnim da dajem savjete, ali mislim da mogu ponuditi koji savjet baš na temelju grešaka za koje sam svjestan da ih ja radim.

Nemojte se zadovoljavati zarađenim i ako zaradite u danu ili u dijelu mjeseca više nego što drugi prosječno zarade tijekom cijelog mjeseca nemojte si reći da ste zaslužili malo plandovati nego budite pohlepni i poželite još još još. Ja sam specifičan tip :-) Kad razgovaram s prijateljima shvaćam da sam u manjini i da većina drugačije razmišlja. Ne vozim sportski auto (niti si mogu samo tako priuštiti nekog Ferrarija, da se razumijemo), ali da se prisilim raditi svaki dan 8 sati (efektivno) nakon recimo godinu dana bih sakupio dovoljno čak i za neki dobar sportski auto, uz sva ostala redovna trošenja. Ja jednostavno ne mogu (ili bolje rečeno ne želim) raditi svaki dan 8 sati. Nitko me tjera na rad, a nije mi sila jer i uz ovoliko rada zaradim iznadprosječno i ja se jednostavno ne mogu prisiliti. Prijatelji mi kažu da sam blesav, a čak sam i ja svjestan da bih trebao grabiti koliko god mogu dok imam tu mogućnost i dok sam zdrav, ali jednostavno ne ide :-) Kad mi se pojavi neki veliki trošak ili kad se spreman otići na dulji odmor onda malo stisnem da to isfinanciram, ali u "regularnim uvjetima" radim koliko mi je potrebno da pokrijem troškove i tu i tamo potrošim na nešto onako bezveze. Moguće da razlog leži u tome što sam ja nekada radio klasičan posao. Svi poslovi koje sam radio su generalno bili dobri, čak i poželjni, ali mene je užasno iritiralo što sam se morao svaki dan pojavljivati na radnom mjestu, i što sam trebao raditi i kada mi se nije radilo, kako god to nekome zvučalo :-) Od kada mi je domaining postao osnovni posao i od kada radim samostalno od kuće ja kalkuliram i čim mi se nakupi dovoljno zarade da mi nije stiska ja se opustim i usporim ili potpuno stanem. Govorim o konkretnom i onako ozbiljnom radu na prodaji domena, jer onako usputno ja raduckam i kad sam na odmoru. Ako mi se ukaže prilika jednostavno prodati neku domenu bez truda ja je naravno iskoristim makar bio i na odmoru, a povremeno dobijem i ponude baš onako iz vedra neba, ali to je onda obično 5 minuta posla za ostvarit prodaju i to ne brojim pod rad. Također, ja zaista volim ovaj svoj posao (ali ne volim naporno radit ništa, pa ni to, heh) i zanimljiv mi je pa ja zapravo stalno škicam tržište domena, gledam što se kupovalo, prodavalo, koje su vijesti itd, ali to ne smatram efektivnim radom. Ako bi se to brojalo u tom slučaju bih mogao reći da jako često radim i više od 8 sati dnevno jer stalno nešto skicam i zapravo sam stalno u domainingu, ali to se ne broji, odnosno ja to ne brojim kao rad. Za mene je rad kad sjednem i kad odlučim prodati domenu doslovno danas pa se primim efektivnog rada i ne stajem dok ne dogovorim prodaju. Eh, na takav ozbiljan rad se ne uspijevam prisiliti svaki dan. Moguće da je to zašto što mi se zgadilo imati obavezu raditi svaki dan i sada kada to više ne moram to koristim do maksimuma. Ono što želim reći je da biste se trebali od starta vašeg posla od kuće prisiliti da ne zabušavate i da si postavite cilj da svaki dan radite jednako onoliko vremena koliko biste radili i na nekom poslu koji biste radili u prostoru poslodavca. Možete si odrediti da nećete početi već u 8 ujutro (ako to što radite možete raditi u bilo koje doba dana), ali se natjerajte da radite vremenski koliko biste i inače radili, a možete si priuštiti taj luksuz da sami birate vrijeme jer inače čemu onda posao od kuće ako nećete uživati u toj blagodati :-) Dakle, prisilite se odnositi se prema tom svom poslu od kuće kao što biste se odnosili i prema poslu koji biste radili za nekog drugog dok vam taj netko stoji nad glavom.

uvjeti za posao od kuće

Druga stvar koja je jako važna, a na koju također mogu upozoriti iz vlastitog iskustva, dok radite od doma, pošto se taj posao u većini slučajeva odnosi na rad preko Interneta, nemojte se zaletiti i otvoriti neki dodatni tab u browseru koji nema direktne veze sa tim što radite. Kad se jednom naviknete pogrešno, teško je to ispraviti, vjerujte mi :-) Ja uvijek imam hrpu tabova pootvaranih i često me to dekoncentrira i kada se ozbiljno udubim u rad. Dakle, nemojte otvarati tabove koji vam nisu prijeko potrebni za to što taj tren radite jer ćete vrlo lako i vrlo brzo odlutati i završiti na nekoj stranici koja će vas zaokupiti, a koja nema baš nikakve veze sa vašim poslom. Tako će vam brzo proći vrijeme i imati ćete osjećaj da ste radili puno duže nego što stvarno jeste. Ne otvarajte dodatne tabove koji vam nisu direktno potrebi za posao!

Kada radite posao od kuće, idealno je da je to posao koji radite za sebe, dakle da ne radite za nekog drugog, tipa da vam je poslodavac omogućio rad od kuće, ali da zapravo vi zarađujete za svog poslodavca (svoju kompaniju), a on vam isplaćuje samo unaprjed dogovorenu plaću bez obzira koliko mu vi novaca zaradite. Ako radite posao od kuće i ako radite za sebe, onda budite toga svjesni i nemojte zabušavati dok radite. Prvog u mjesecu nema plaće ako je sami ne zaradite. Odbacite naviku koju vjerojatno imate da "ušićarite" malo vremena i da u radno vrijeme ubrajate i gablec, i provjeru najnovijih vijesti i "puš pauzu" i slično. Kad radite za sebe to se ne ubraja u radno vrijeme i posao vam stoji i čeka vas. Ono što treba biti odrađeno jednostavno treba biti odrađeno, a sada možda po prvi puta u životu morate zaista i odraditi ono što je potrebno da zaradite novac. Ovo upozorenje bi moglo biti posebno korisno tzv. uhljebima :-) Čast izuzecima, ali većina pravih uhljeba je navikla da bude plaćena bez obzira koliko radi i da li uopće radi. Odredite si koliko ćete raditi i onda zaista toliko radite, ali onako efektivno. Ako vam je lakše, odredite što konkretno od posla ćete taj dan odraditi, ali neka to bude nešto za što će vam realno trebati barem 5-6 sati efektivnog rada tako da svaki dan odradite nešto konkretno. Svejedno da li se to što radite od kuće naplaćuje po satu, danu, po projektu ili kako god, pokušajte svaki dan efektivno raditi barem 5-6 sati. Ako ste si odredili da ćete vremenski raditi svaki dan toliko i toliko, a ne koji dio posla ćete taj dan odraditi, onda pod vrijeme rada nemojte računati pauzu kad idete malo protegnuti noge, kada idete nešto pojest, kada zapalite cigaretu (ako ne pušite za radnim stolom) i sl. Ne zaboravite, ne radite za drugog nego za sebe i ako ste navikli krasti radne sate dosadašnjem poslodavcu prestanite odmah s tom navikom jer sada u tom slučaju kradete sami sebe.

Mislim da su osnovni uvjeti za posao kod kuće ova tri koja sam spomenuo. Dakle radite svaki dan kao da morate ići na klasičan posao svaki dan, nemojte otvarati dodatne nepotrebne tabove u browseru dok radite i nemojte zabušavati i brojati gablec pod radno vrijeme jer sada radite za sebe i glupo je da sami sebe varate.

Pokušajte si odmah u startu posla od kuće postaviti ove uvjete i strogo ih se pridržavati jer iz iskustva mogu reći da će kasnije biti jako teško mijenjati navike ako si od početka ne posložite u glavi da mora biti tako i da je to što radite jednako ozbiljan i stvaran posao kao i svaki drugi.

Dodatni uvjeti mogu biti radni uvjeti, ali nemojte se zavaravati. Ovo što je gore spomenuto su najvažniji uvjeti, a da li ćete raditi s laptopom na koljenima dok ležite na krevetu ili ćete raditi za radnim stolom, ili ćete možda obući i odijelo da se osjećate profesionalnije, to je manje važno. Ako smatrate da bi vam bilo više motivirajuće, tada sjednite za radni stol umjesto da ležite na krevite ili kauču dok radite, ali najvažnije je da se pridržavate onih gore spomenutih uvjeta.  Nekome je radna atmosfera manje bitna, nekome više. Moje mišljenje je da si osigurate mir i da će to biti dovoljno, a noge možete slobodno držati na stolu i recimo laptop u krilu. Pa na koncu, uživajte u tome što radite posao od kuće i koristite sve prednosti toga, ali zadržite ozbiljnost i profesionalan odnos prema poslu i onome što treba biti odrađeno.

Zanimljivo izbornik

HP - posao od kuće

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJIMA TREBA DODATNI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net