DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Učionica izbornik

Prodaja domena - proces

Prodati domenu je jednostavan proces. Ovdje je pojašnjeno kako se to odrađuje s tehničke i financijske strane.

Prodaja domena obavlja se online. Ovo je jedan od jednostavnijih, a s druge strane najzanimljivijih i najisplatljivijih vidova prodaje uopće. Domene je lako prodati, a ovdje saznajte ponešto o procesu same prodaje.

U svijetu je prodaja domena sasvim uobičajena i ako nekom kažete da prodajete domene toj osobi se neće pojaviti upitnik iznad glave. U Hrvatskoj mnogo ljudi uopće ne zna da se domene prodaju, a još manje su upoznati sa samim procesom prodaje. Popise nekih zanimljivih prodaja domena možete pronaći ovdje, a u nastavku pročitajte više o tome kako se prodaju domene.

Domaining instrukcije detaljno obrađuju sve aspekte prodaje domena, a ovdje ću se više osvrnuti na sam čin prodaje, nakon što se kupac i prodavaoc dogovore. Ako želite saznati više općenito o trgovanju domenama (domainingu) onda molim da pročitate napisano na podstranici Domaining.

Domene se mogu prodati direktno ili putem posrednika. Mogu biti postavljene na prodaju ili aktivno nuđene. Ukoliko se transakcija odrađuje preko posrednika (brokera za domene) tada prodavaoc u principu slijedi instrukcije posrednika. Ukoliko prodavač domenu prodaje direktno trebao bi znati odraditi transakciju.

Kada se domena proda, kupac izvršava plaćanje i nakon toga prodavaoc prebacuje domenu kupcu. Ako je prodajna cijena cca $500 ili niža uobičajeno je da domena ne ide u escrow proces. To je uobičajena praksa, no to ujedno i ne znači da domena ne može biti prodana putem escrowa ako je transakcija niža od $500 (ili da mora ići preko escrowa ako je cijena viša od $500). Stvar je dogovora između kupca i prodavatelja. Osobno, najniži iznos prodaje koji sam odradio putem escrowa bio je $500. Neki posrednici u prodaji imaju svoj escrow servis pa svaka transakcija ostvarena preko njih ulazi u escrow proces. Transakcije iznad $1000 pak uvijek obavljajte putem escrowa (osim ako imate opravdani razlog vjerovati drugoj strani).

Ako se domena prodaje preko posrednika, vrlo je važno biti upoznat sa svim provizijama. Uobičajeno je da posrednici uzimaju 10-20% provizije. No ipak, neki zaračunavaju i minimalnu proviziju koja je u nekim slučajevima prilično visoka pa se može desiti da prodate domenu za $250, a vi dobijete svega nekoliko dolara od te transakcije. Direktna prodaja zaobilazi te provizije (mada se nekad pojavljuje ona klasična transakcijska provizija), ali oni koji prodaju preko posrednika trebaju o tome voditi računa. Treba znati i da neki posrednici naplaćuju naknade i za slanje novca na vaš račun. Ako prodavaoc izabere bankovnu doznaku kao način plaćanja, dakle uplatu direktno na svoj bankovni račun, neki posrednici će naplatiti i $40 naknade da bi poslali novac ovim putem. To je zbog troška koji će njima zaračunati banka. To nije problem ako prodate domenu koju ste platili $5 za $1500, ali je problem ako prodate domenu za recimo $100. Stoga se uvijek treba informirati o svim provizijama i naknadama koje će vas obuhvatiti sve do trenutka dok novac ne bude u vašim rukama. 

prodaja domena

Kako bi se izbjegle provizije i razne naknade najbolji je način prodaje domena direktna prodaja koji osobno najčešće prakticiram. Na taj način ostvarit ćete prihod gotovo identičan iznosu za koji je prodana domena. Gotovo uvijek je vaša transakcija podložna nekim naknadama, ali kod direktne prodaje su te naknade zanemarive. Primjerice, ako prodate domenu za $250 i tražite uplatu na PayPal iznos koji ćete držati u rukama je $236.20 (ovo je podložno promjeni). Ovdje sam se vodio pretpostavkom da prodavaoc ima mali iznos transakcija mjesečno preko PayPal-a (viši mjesečni prometi smanjuju PayPal proviziju) i da nema bankovni račun u SAD-u. U tom slučaju PayPal provizija iznosi 3,4% iznosa transakcije plus $0.30 fiksno plus $5 za prijevremeno povlačenje PayPal sredstava na vaš devizni račun u banci, odnosno Visa karticu. Ako imate bankovni račun u SAD-u onda je prijevremeno povlačenje sredstava besplatno. Ako imate visok mjesečni promet na vašem PayPal računu tada je i provizija niža od 3,4% transakcije, ovisno o visini prometa. $5 za prijevremeno povlačenje sredstava ne morate platiti ukoliko pričekate 1. u mjesecu jer se tada sredstva besplatno i automatski prebacuju na vaš devizni račun. Imajte na umu da su PayPal provizije podložne promjenama. Postoji način i da platite manju PayPal proviziju, a to je da koristite "personal payment" opciju na PayPal-u, ili "mass pay". Sve u svemu, kod direktne prodaje i primanja sredstava na PayPal račun i prijevremenog povlačenja novca kod transakcije od $250 vi ćete raspolagati sa $236.20, što je prihvatljivo. Kod nekih posrednika nakon transakcije od $250 vi biste raspolagali sa manje od $190, u nekim ekstremnijim slučajevima čak i manje od $150.

PayPal je jedan od popularnijih načina plaćanja kod prodaje domena nižih iznosa, ali nikako jedini tako da se nemojte obeshrabriti ako nemate PayPal account. Postoji mnogo načina primanja novca od prodaje i ukoliko ste kupili Domaining instrukcije slobodno me kontaktirajte i rado ću vam predložiti najbolji način s obzirom na vašu situaciju. ​​​​Uvijek postoji način da primite novac, čak i ako imate ovrhu. Dugo sam u ovom poslu i trgovao sam s ljudima iz cijelog svijeta, pa i onima koji su u zemljama gdje nemaju mnogo mogućnosti slanja niti primanja novca. Sa svima sam uspješno odradio transakciju i pronašao rješenje. Primiti novac nije nikakav problem bez obzira gdje ste i koje načine uplata trenutno možete ostvariti.

Kada kupac izvrši uplatu prodavatelj je dužan prebaciti mu domenu. Spomenuo sam da ako se prodaja odvija preko posrednika tada posrednik daje instrukcije što prodavatelj treba učiniti. Kada prodaja ide direktno bez posrednika tada prodavatelj treba znati sam prebaciti domenu. Prijenos domene je vrlo jednostavan. Potrebno je pitati kupca za informacije o njegovom accountu na registraru na kojem se nalazi predmetna domena. Nekada je potrebno znati njegov username, nekada account number, nekada username i email itd. Ovisno o registraru, ali te informacije su lako dostupne na samom registraru. Prijenos domene na drugi account se naziva "push". Ako domena ide na drugi registrar onda je to transfer domene. Sve to je detaljnije objašnjeno ovdje.

Prodaja domena je zapravo vrlo jednostavna i kada obavite prvu prodaju sve postaje vrlo jasno.

HP - prodaja domena

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJI ŽELE NAUČITI NOVI POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net