DOMAINING - HONORARNI POSAO

Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Kupnja bitcoina na bankomatu (BTMu)

Bitcoin je moguće kupiti na bitcoin bankomatu. U Hrvatskoj postoji nekoliko bitcoin bankomata i trenutno se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. Kupnja je jednostavna.

Bitcoin se može kupiti na mnogo načina, a jedan od jednostavnijih je kupnja bitcoina na bankomatu (BTM-u). Jednostavno ugurate kune (cash) u bankomat i protuvrijednost u bitcoinu bude prebačena na vaš bitcoin wallet (bitcoin novčanik). Niže možete vidjeti popis lokacija u Hrvatskoj gdje se nalazi BTM.

kupnja bitcoina na bankomatu (BTM)

Lokacije Bitcoin bankomata (BTM-a) u Hrvatskoj

U nastavku je popis lokacija na kojima se nalaze bitcoin bankomati u Hrvatskoj (popis vrijedi na dan 05.04.2020.)

  • ZAGREB - Avenue Mall (prizemlje) - Avenija Dubrovnik 16, Zagreb
  • ZAGREB - Super Konzum Radnička - Radnička 49, Zagreb
  • ZAGREB - Caffe bar Village (nasuprot Historya) - Ivana Tkalčića 57, Zagreb
  • SPLIT - Frizerski studio Models - Vukovarska 5, Split
  • RIJEKA - Botel Marina - Adamićev  gat, Rijeka
  • PULA - Bounty pub - Veronska 8, Pula

Od navedenih bitcoin bankomata (BTM-a) koristio sam dva u Zagrebu, onaj u Avenue Mallu i o onaj u Villageu u Tkalči. Ovaj u Tkalči se na nekim drugim web stranicama pogrešno "smješta" u lokal History, ali on se zapravo nalazi u Villageu koji je nasuprot Historya (bio sam osobno tamo pa znam). Za oba mogu potvrditi da su bila u funkciji kada sam ja došao i uspješno sam kupio bitcoin na oba. Jedno vrijeme je bio i bankomat u kafiću Agram na Vrbiku (gornja fotografija), ali tog bankomata više nema (ako ga nisu ponovno instalirali). Village je restoran nasuprot Historya u Tkalči, a bitcoin bankomat se nalazi u malom hodniku kad krenete prema WC-u. Bitcoin bankomat u Avenue Mallu se nalazi u prizemlju, malo zavučen (uđete na glavni ulaz pa odmah idete lijevo i negdje na sredini tog dijela na destroj strani je zavučen BTM).

Navodno postoji još jedan bitcoin bankomat u Zagrebu, lokacija Centar Cvjetni, Trg Petra Preradovića 6, (1. kat), ali nisam siguran. U 2018. godini je tamo sigurno bio BTM, a da li je još uvijek ne znam. Mogu samo reći da nisam čuo da bi bio uklonjen pa je moguće da je još uvijek tamo i da radi.

Proces kupnje bitcoina na bankomatu i provizija

Evo kako možete jednostavno kupiti Bitcoin na BTM-u (bitcoin bankomatu)

U Zagrebu trenutno (travanj 2020.) postoje 3 bitcoin bankomata (BTM-a), dok po jedan postoji u Splitu i Rijeci i Puli. Dolje niže na stranici se nalazi tekst koji sam napisao mislim negdje u prvom dijelu 2017. godine. Može pročitati kako ide proces kupnje bitcoina na bankomatu i kolika je bila provizija za kupnju bitcoina kada sam ja koristio te bankomate. Danas je lako kupiti bitcoin na razne načine pa je moguće i da su bankomati malo spustili proviziju. Napominjem da, koliko je meni poznato, više nema BTM-a u Agramu na Vrbiku (Zagreb), ali ostavljam i taj dio teksta jer se možda uskoro pojavi na nekoj drugoj lokaciji bitcoin bankomat sa istim softwareom pa će možda nekima biti od koristi postojeći opis procesa kupnje. Zadnji puta sam kupovao bitcoin na bankomatu negdje krajem 2019. na BTM-u u Avenue Mallu. Naišao sam na njega pa sam ga želio isprobati i kupio sam za 200 kn. Nisam siguran, ali mislim da je to bio dozvoljeni minimum. Pretpostavljam da je, radi tehničkim razloga, na BTM-u obično minimalno moguća kupnja za iznos od 100 (mada neki BTM-i primaju i novčanice od samo 10 kn), ali nekako mi se čini da je na ovom u Avenue Mallu bila minimalno dozvoljena kupnja za 200 kn. Nisam siguran, ali računajte da na BTM-u nećete moći kupiti bitcoin za manje od 100 kn, a pripremite se na minimum od možda i 200 kn. Logično mi je da oni koji žele kupiti veći iznos (možda kao neku investiciju) neće kupovati na bankomatu (radi veće provizije) nego će to učiniti direktno na nekoj burzi.

Proces kupnje bitcoina na BTM-u u Avenue Mallu je bio jednostavan. Na mobitelu imam instaliranu MyCelium aplikaciju (Android, besplatno dostupna na Google Playu) koju sam otvorio i kliknuo sam na "receive". Tada se na aplikaciji prikaže bitcoin adresa (adresa walleta) i QR kod. U BTM sam ubacio 200 kn i tražio me da prislonim ekran mobitela na za to predviđeno mjesto na BTM-u. Tada je BTM skenirao moj QR kod sa ekrana mobitela i poslao mi protuvrijednost BTC-a na moj wallet. Vrlo jednostavan i brz proces.

Čak i ako nemate aplikaciju na mobitelu i tada na BTM-u u Avenue Mallu možete kupiti bitcoin ako primjerice negdje isprintate QR kod svog bitcoin walleta (tj. svoje bitcoin adrese) i onda pustite da BTM skenira taj kod i na tu adresu vam pošalje BTC. U svakom slučaju, pune jednostavnije je da skinete aplikaciju na mobitel i odradite tako kupnju, a naknadno možete sa te aplikacije na mobitelu poslati kupljeni BTC na bilo koju adresu koju želite. Neki bitcoin bankomati traže broj mobitela pa vam pošalju SMS da je transakcija odrađena. Nisam siguran da li je to slučaj samo kod prodaje BTC-a (tako je bilo na BTM-u u Villageu u Tkalči) ili može biti tako i kod kupnje. U Avenue Mallu me BTM nije tražio broj mobitela. Bitcoin bankomati često imaju kameru (ovaj u Avenue Mallu je ima), pa ako netko kupuje bitcoin za neke mutne radnje eto čisto da znate :-) Što se tiče provizije, zaista se ne sjećam kolika je bila u Avenue Mallu. U tekstu u nastavku sam detaljno napisao koliko mi je provizije na kupnju naplaćeno kod ranijih kupovina. Danas je bitcoin dostupniji nego što je to bio slučaj prije par godina i veći je izbor načina za kupnju pa je moguće da su i bitcoin bankomati snizili svoje provizije.

kupovina bitcoina na BTM bankomatu

U nastavku je tekst koji sam napisao 2017. pa možete saznati proces i provizuju kod kupnje bitcoina na bankomatu koja je tada vrijedila...

*Napomena: na Vrbiku više nema bitcoin bankomata i za lokacije koje su aktualne na dan 05.04.2020. pogledajte popis pri vrhu ove stranice.


Navodno su sva četiri bitcoin bankomata 2-way, odnosno na njima je moguće i kupiti i prodati bitcoine. Ja sam koristio one u Zagrebu, na adresi Tkalčićeva 57 (caffe bar - restoran Village) i na Vrbiku (caffe bar Agram) pa za njih mogu potvrditi da su 2-way i u nastavku ću opisati proces kupnje bitcoina na bankomatu (BTM-u). Možete kupiti i samo dijelić bitcoina, nije uopće nužno da kupite "cijeli bitcoin". Trenutno jedan bitcoin vrijedi oko $2,040 (napomena: ovo je pisano u 2017.), ali vi možete kupiti bitcoin i za recimo samo $20. Naravno, tada ćete dobiti samo dijelić bitcoina. Danas je $20 jednako cca 0.01 BTC.

Za kupnju bitcoina na bankomatu potreban je smartphone i naravno cash. Vjerojatno postoji više aplikacija, ali ja sam koristio MyCelium na Androidu i mogu reći da je odlična i vrlo jednostavna za korištenje. Možete je besplatno skinuti na Google Play-u. Samo pokrenite Google Play i u pretragu upišite MyCelium i pronaći ćete je.

Bitcoin bankomati u Zagrebu (ta dva koja trenutno postoje) imaju različit software, a ja sam u posljednje vrijeme nekoliko puta kupovao bitcoin na onom na Vrbiku pa ću opisati kako izgleda proces kupnje na njemu.

Pokrenite MyCelium aplikaciju na mobitelu. Ja je već dugo imam pa se ne sjećam da li se bitcoin adresa (bitcoin wallet) kreira automatski čim pokrenete aplikaciju ili je trebate sami kreirati. Malo to istražite na aplikaciji. Bitcoin wallet (bitcoin adresa) ima QR code i skup znakova koji izgledaju kao hijeroglifi koji su zapravo vaša BTC adresa. Na tu adresu ćete primiti bitcoin.

Taj BTM ma Vrbiku je na touch pa treba dodirnuti "Bitcoin" kvadratić koji je na lijevoj strani ekrana. Nakon toga će se pojaviti opcije "Buy" i Sell". Proces prodaje bitcoina (podizanje novca) sam već ranije opisao. Za kupnju bitcoina treba odabrati opciju "Buy". Nakon toga u otvor sa desne strane bankomata ubacite kune za koje želite kupiti bitcoin. Ja sam koristio novčanice od 200 kn, ali na lijevoj strani ekrana piše koje apoene prihvaća i mislim da piše da je najmanji apoen 10 kn. Ne sjećam se da su bili navedeni veći apoeni od 200 kn je to možda najveća novčanica koju taj bitcoin bankomat prima. Piše da je ograničenje kupnje 6,000 kn, ali to je vjerojatno po transakciji.

Znači u otvor na desnoj strani ugurate iznos u kunama za koji želite kupiti bitcoin. Sa svakom novčanicom koju ubacite u bankomat povećava se iznos BTC-a koji će vam biti poslan na vaš wallet. Kada ste ubacili iznos za koji želite kupiti bitcoin odaberite na ekranu "I have a bitcoin wallet". Tako nešto piše i to odaberite. Druga opcija je da nemate bitcoin wallet i da ga u tom trenutku kreirate, ali to nisam isprobavao i najbolje je da unaprijed imate wallet na svojoj MyCelium aplikaciji. Kada odaberete "I have a bitcoin wallet" tada trebate imati pokrenutu MyCelium aplikaciju na mobitelu i dodirnite kvadratić u kojem je QR code vaše bitcoin adrese. Taj kvadratić ćete vidjeti na početnom ekranu kada pokrenete aplikaciju, a dodirom na njega ćete ga povećati. Onda prislonite ekran mobitela na skener koji se nalazi na desnoj strani bitcoin bankomata. Taj skener će svjetlucati pa ga ne možete fulati :) Bitno je skroz prisloniti ekran mobitela na taj skener da bi QR code bio očitan. Ja sam prvi puta pokušavao držeći ekran mobitela 5-10 cm od skenera i nije prolazilo pa sam mislio da nešto ne radi :-) Zapravo samo treba prisloniti ekran mobitela (na kojem je otvoren QR code sa vašom BTC adresom unutar MyCelium aplikacije) na taj skener, onako da ekran dodiruje skener. Pratite ekran BTM-a i nakon nekoliko sekundi će pisati nešto tipa "sending XY BTC to your address xxyyyyxxxxyyy". I to je to!

Nakon manje od minutu ćete vidjeti na svom ekranu (kada ste u aplikaciji MyCelium) da primate xy iznos BTC-a. Nakon svega minutu dvije će biti odrađena prva konfirmacija i kupljeni BTC će biti pridodan vašem stanju, odnosno biti će vidljiv na vašem bitcoin walletu. To je to, vrlo jednostavno i brzo :-)

Što se provizije tiče ona je 9% kako tvrde vlasnici bankomata. Nije idealno, ali nije niti strašno. Bitcoin je još uvijek u svojim začecima i još uvijek nije dostupan kao što su recimo bonovi za mobitel, ali vjerojatno će se i to uskoro poboljšati. Bitcoin bankomati sigurno pomažu tome, a svakim danom ih je sve više i više u svijetu. Možda ćemo za koju godinu moći kupiti bitcoin i na kioscima Tiska (ako do tada Tisak ne propadne zajedno sa Todorićem). 
Bitcoin možete kupiti i tako da pošaljete novac na neku bitcoin burzu. Ako je ta burza u inozemstvu onda ćete imati trošak slanja devizne doznake pa ćete opet platiti neku proviziju. U Hrvatskoj trenutno postoji jedna bitcoin burza (BITKONAN), ali je tamo likvidnost vrlo slaba pa nije idealan izbor. Ako ipak želite na njoj trgovati, onda možete jednostavno putem domaće banke, FINE, pošte ili internet bankarstva, poslati novac na tu burzu, koji će onda biti prebačen u dolare, i tamo kupiti bitcoin (ali je slaba likvidnost na toj burzi). Bitcoin možete kupiti i direktno u dogovoru sa nekim tko ga prodaje mimo burze. Uobičajeno je da tada prodavač traži desetak posto veći iznos od trenutne cijene na burzi pa dođe na isto kao da ste kupili bitcoin na bankomatu. Sve u svemu, koliko god da provizija od 9% na bankomatu djeluje pretjerano, zapravo biste i drugdje platili otprilike toliko više od trenutne cijene kada biste sve zbrojili (trošak ino doznake, konverzije kuna u dolar i sl.). Naravno, ako se radi o nekom većem iznosu kupovine onda ipak izračunajte koji način vam je najprihvaljiviji. Jedno je sigurno, bankomat je najbrži i najjednostavniji način.


Konkretno o proviziji

U trenutku moje posljednje kupnje bitcoina na bitcoin bankomatu jedan bitcoin je vrijedio $1,990.55 na Bitstamp burzi, a na bitcoin bankomatu na Vrbiku je u tom trenu pisala cijena u kunama koja je iznosila 14,455.28 kn. Srednji tečaj HNB-a za dolar je bio 6,67 kn. Ne znam sa koje burze BTM uzima cijenu BTC-a, ali mislim da je baš sa Bitstampa. Ne znam od koje banke uzima tečaj za dolar. Treba znati da kada biste u banci mijenjali kune za dolar računali bi vam prodajni tečaj za devize ako novac ostaje na računu, ili prodajni tečaj za efektivu ako biste radili samo konverziju. Prodajni tečaj je uvijek veći od srednjeg tečaja. U trenutku moje transakcije je dolarski prodajni tečaj za efektivu PBZ-a bio 6,96 kn. Znači trebao bih dati 6,96 kn za jedan dolar, iako je srednji tečaj niži. Računao sam koliko mi je ispao tečaj na bitcoin bankomatu i ispada 7,26 kn. U taj iznos tečaja je vjerojatno uračunata ta provizija bankomata. Prema tome ispada da ako želite kupiti jedan bitcoin (1 BTC) platiti ćete 14,455.28 kn u trenutku dok je vrijednost jednog BTC-a u dolarima $1,990.55. U tome je uračunata i provizija bankomata, pa si možete tako računati, normalno vodeći računa o trenutnoj cijeni bitcoina i tečaju dolara.

Na bankomatu uvijek piše kolika je trenutna cijena jednog BTC-a u kunama. Pogledajte kolika je cijena u dolarima na Bitstamp burzi i onda ćete znati koliko tečaj BTM-a odstupa od trenutnog tečaja dolara. U tom odsupanju se nalazi provizija bankomata.

Za povratak na Kriptovalute izbornik kliknite na link ispod. Za Zanimljivo izbornik scrollajte malo niže.

Zanimljivo izbornik

HP - kupnja bitcoina na bankomatu

PODIJELI OVU STRANICU S PRIJATELJIMA I PRATITELJIMA KOJIMA TREBA DODATAN POSAO

Honorarni_Posao - Domaining
Domaining

Honorarni posao ili stalni posao za svakoga tko želi raditi i zarađivati od kuće...

Autorska prava, GDPR, Polica privatnosti i Uvjeti korištenja

Kontakt

Email: info@honorarniposao.net